Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Nagy Táncválasztó az MTE-n: “Legyünk sokan, erősítsük a táncművészet szeretetét!”

By 2023.08.31.No Comments

Szeptember 9-én a Magyar Táncművészeti Egyetem megnyitja kapuit a tánc iránt érdeklődők előtt és egy egésznapos izgalmas rendezvényre hív minden korosztályt. A Nagy Táncválasztóról Szitt Melindát, a Magyar Táncművészeti Egyetem mesteroktatóját kérdeztük. Miért érdemes ellátogatni a rendezvényre? Hogy látja az esemény felvételire gyakorolt hatását és miért fontos, hogy a gyerekek és a szülők széleskörű tájékoztatást kapjanak az intézmény sokoldalú rendszeréről?

Mit gondol, miért döntsön valaki fiatalon a tánc mellett? 

Véleményem szerint, azt érdemes a szülőknek figyelembe venniük, amikor táncos foglalkozásokat keresnek gyermekeiknek, hogy az adott mozgásforma megfeleljen gyermekük életkorának. Éppen ezért a Nagy Táncválasztón a 4-6 évesek is megtalálhatják a nekik megfelelő, fejlesztő és élményt nyújtó táncformát. Gyerekkorban az alapmozgások és a koordinációs képességek fejlesztése a cél, amire a későbbiekben bonyolultabb, speciálisabb mozgások építhetők. A népi gyermekjáték, a kreatív gyermektánc, a Berczik-módszer és még sorolhatnám, kiválóan alkalmasak a kisebbek számára. A táncos mozgásfejlesztés pozitív hatást gyakorol a gyermekek személyiségfejlődésére, lelkére, mozgás- és idegrendszeri fejlődésére. A tánccal való foglalkozás megkönnyíti a társas kapcsolatokat és a tanulási folyamatokat, ami később az iskolai teljesítmény növekedésében is tükröződni fog. A mi feladatunk elsősorban a tánc szeretetének továbbadása, a tehetségek felfedezése és gondozása, mellyel egyre több gyermeket tudunk bevezetni a tánc csodálatos világába. 

Úgy gondolom, hogy értéket adunk és kapunk, mellyel szebbé tesszük a világunkat.

Mit vár a Nagy Táncválasztótól?

Remélem, hogy minél több gyermekben felkeltjük az érdeklődést a tánc iránt és egy olyan közös táncélményben lesz részük, hogy a tánc szerelmeseivé válnak. A program során a szülők is megismerik az egyetem gyönyörű Campusát, amit nevezhetünk a táncművészet szigetének is. A szülők találkozhatnak személyesen is az oktatókkal, és ez a zártnak hitt világ kinyílik számukra.

Szitt Melinda mesternő

Hogy látja, miért lehet a Nagy Táncválasztó pozitív hatással a felvételire?

A jelentkezők már 4 éves kortól részt vehetnek a különböző táncórákon, mellyel betekintést nyerhetnek a tánc lenyűgözően színes világába.  

A szülők számára itt egyértelművé válhat a Magyar Táncművészeti Egyetem négyéves kortól felépített szerteágazó képzési rendszere. Tehát az egyetem megnevezés nem csak a 18 év felettiek számára nyújt képzéseket, hanem „alulról” építkezve, az óvodáskortól a leendő táncművészekig. Biztos vagyok abban, hogy a nyitott kapuk és ez a rendezvény is sokakat vonz az egyetemre, ami pozitív hatással lesz az egyébként egyre növekvő felvételizők létszámára is.

A Karrier Iroda, a Tanulmányi Igazgatóság valamint az EBS egy-egy standdal, külön termekkel jelenik meg az eseményen. Itt mire számíthatnak a szülők?

A szülők tájékoztatást kapnak az oktatás rendszeréről, a képzés kimeneteléről, valamint arról, hogyan zajlik egy felviteli. Nagyon fontosnak tartom a kommunikációt, ahol a szakemberek megbeszélhetik a szülőkkel a felvételi eredményeket, a pozitívumokat és a fejlesztendő területeket egyaránt. A felvételin minden esetben az egyetem gyógytornásza vizsgálja meg a gyerekek adottságait, majd a balettmesterek és tánctanárok felmérik a gyerekek koordinációs képességeit.

Kiknek ajánlaná a Nagy Táncválasztót? Mire buzdítja az érdeklődőket, mit vihetnek haza magukkal?

Kicsiktől a nagyokig, mindenkinek szeretettel ajánlom a programot. Legyünk sokan, hogy erősítsük a táncművészet szeretetét és a leendő tehetségekkel biztosítsuk a magyar táncművészet utánpótlását!

 

Megszakítás