Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Nagy tetszést aratott a néptáncos vizsgakoncert

By 2023.06.04.No Comments

Június 2-án a Nemzeti Táncszínházban koncertvizsgájukon léptek színpadra a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakirányos végzős hallgatói. Az előadás komoly sikert aratott. A hazai néptáncművészet nagyjai, Novák Ferenc „Tata”, Mihályi Gábor és Zsuráfszky Zoltán is dicsérte a végzős évfolyam előadását és a táncosokat.


Ónodi Béla tanszékvezető hangsúlyozta, hogy a koncertvizsga mindig igazi ünnep, az öt év lezárása, amelyen a táncos a hozott és az itt öt év alatt megszerzett tudást igyekszik bemutatni.

A nagyon ígéretes generáció koncertvizsgájára a magyar néptánc kiemelkedő alakjai és a tehetséges fiatal táncosok közül is sokan voltak kíváncsiak. A „majdnem kortárs” Berecz Pityu az előadás szünetében lelkesen annyit mondott, hogy „Igen tehetséges táncosok, akik tisztán teszik a nézők elé magas technikai tudásukat, felkészültségüket és a szívüket is.”

Fotók: Csillag Pál

Valóban, láthatóan egy kiváló, összetartó évfolyam lépett színpadra. A koncertvizsga – ahogy arról korábban beszámoltunk – két részből állt. Az első rész a magyar tánc történetét mutatta be, magas színvonalon. A felvonás nagyon tartalmas, másfél órás volt és Novák Ferenc “Tata” Magyar évszázadok táncai című műsora alapján készült. Élvezetes volt látni a történelmi korszakokat felidéző előadást egy fiatal, tehetséges évfolyam – ahogy többen megjegyezték -, szinte társulat előadásában. A műsor első részében a sima körtáncoktól egészen a csárdásokig, verbunkosig jutott a múltidézés.

A műsor második felvonása a hivatásos együttesek repertoárjából álló számok sorozata, melyeket az ottani vezetők, táncosok, valamint az MTE mesterei tanítottak be a hallgatóknak. A második részben a hallgatók nem csak néptáncban mutatták meg tehetségüket és tudásukat, hiszen a képzés is alapos és sokszínű volt az egyetemen, erről is számot adhattak a végzős hallgatók.

Az évfolyamvezető mesterek, Rémi Tünde és Appelshoffer János, valamint Ónodi Béla, tanszékvezető már korábban elmondták véleményüket a koncertvizsgáról. A Nemzeti Táncszínházban az előadáson ezúttal ott voltak a magyar néptáncművészet legnagyobbjai közül többen is. Most „hallgassuk” őket.

Novák Ferenc, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfus:

„Nagyon jók voltak a gyerekek. Ez az egyik legjobb osztály az elmúlt években. Nagyon egységesek és minden rendben volt velük. Emellett azt is bebizonyították, hogy igazán jó hallgatók voltak öt évig, mert tulajdonképpen a magyar nyelvterület minden táncdialektusát tudják, és nagyon szépen tudják, tehát a tudományos előadásokra is odafigyeltek. Pontosan tudják, mi honnan származik.”

Zsuráfszky Zoltán, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus:

„Az első rész valósággal – jó értelemben – letaglózó volt. Láttuk már a gyerekeket, bízunk bennük, a tanárokban is bízunk, de ennek ellenére jó volt látni, hogy nagyon széles tudásról tettek tanúbizonyságot. Nem is kell emiatt udvarolni, de tény: ritkán látok ilyen 70-80 perces műsorblokkot. Széles tudásról, tehát dialektus és típustudásról tettek tanúbizonyságot, teljesen folklór alapon mutatták be a tánctörténetet, egészen a kezdetektől. Novák Péter narrációjával tánctörténeti áttekintést is láttunk. A Magyar Nemzeti Táncegyütteshez három párt is elvinnék, el is fogunk vinni. Örömmel nézem őket, büszkén nézem őket, minden jót kívánok nekik, de az egész csapatnak mondom mindezt, mert fiatalok, ügyesek, majdnem azonos szinten dolgoznak. A legszebb pedig az, hogy amikor kikerülnek az együttesekhez, akkor még fejlődni fognak.”

A végén Zsuráfszky Zoltán egy fontos gondolatot még hozzátett az elmondottakhoz, mely szerint a gyerekek biztos szeretnének most együtt maradni.

„Látom, tudom, hogy igazán összekovácsolódtak és ilyenkor nagyon szeretnének együtt maradni. De ezt nem lehet sajnos. Akkor, amikor éppen meg tudnak még maradni a nagy együttesek, nem lehet velük egy új együttest létrehozni. Azonban a nagyok föl fogják venni őket. Gratulálok a fiataloknak, köszönöm szépen!”

Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes együttesvezetője, Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus:

„A kezdetektől ismerem a gyerekeket és azt gondolom, a minőségi tánctudás lehetőségét megtanulták. Nem lehet elvárni egy 18-20 éves fiataltól, hogy érett táncosként lépjen ki az egyetemről, mert az élet lesz az igazi egyetem. Azonban itt elérték azt a tudást, amely tapasztalattal ötvözve előhozza majd a potenciált, ami már bennük van. Itt és most átjön a lehetőség, de a fiúk még inkább legénykék, mint férfiak. A lányok azért kicsit előbb érnek, kicsivel előrébb járnak. Azonban bennük van a potenciál, ha nem lenne, akkor nem szerződtettem volna senkit közülük, de tudjuk, hogy három pár fog érkezni közülük az Állami Népi Együttesbe.”

Úgy gondoljuk, az itt elhangzó mondatok hazánk táncéletének meghatározó művészeitől minden gratulációnál többet érnek.

Sok sikert, szakmai előremenetelt és teljes életet, pályafutást kívánunk a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakirányos végzős hallgatóinak!

Felkészítő mestereiknek pedig gratulálunk, ezúton is köszönjük a munkájukat.

Fotó: Mészáros Csaba

2022/2023-as tanév, Táncművész BA szak, Néptánc szakirány:

Bálint Szintia, Fodor Virág, Géczi Csilla, Hudák Dóra, Kis Viktória, Králik Jázmin Viktória, Monostori Ivett Kinga, Nagy Kamilla, Peszlen Csilla Mária, Rimóczi Luca Sára, Simon Dóra, Szappanos Emma Lili

Árva Tamás, Besenyi Nándor, Bognár Adrián, Egyed Mátyás, Fülöp Balázs, Kiss Bálint Barnabás, Kovács András, Málits András, Molnár Benedek, Nagy Csomor Márton, Székely Máté, Takács Gábor Bence

Megszakítás