Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Hallgatók, akik alaposan “kitanulták a szakmát”

By 2023.06.05.No Comments

Június első vasárnapján, délután négy órakor került sor a Magyar Táncművészeti Egyetem Táncos és próbavezető szak Modern társastánc szakirányos hallgatóinak színpadi vizsgájára, Örvénylő érzelmek címmel. Az ifj. Nagy Zoltán színházterem nézőtere megtelt érdeklődőkkel, szerencsére, mert valóban szép és színvonalas előadásra került sor.

Elöljáróban mondjuk el: A képzés célja olyan táncosok és próbavezetők képzése, akik képesek a magyar táncművészeti kultúrában aktív szerep betöltésére és a magyar táncművészet értékeinek nemzetközi fórumokon történő reprezentálására is. A megszerzett tánctechnikai és elméleti ismereteik birtokában alkalmasak az intézményekhez kötődő, illetve a független művészeti életben való részvételre akár táncosként, akár próbavezetőként, vagy koreográfus asszisztensként. Az oktatás egyik fő célkitűzése, hogy a hallgatók megismerjenek és elsajátítsanak más formanyelveket.

Fotók: Csillag Pál

Az évfolyam vizsgája többek közt ezért is érdekes volt, mert a színpadon az előadás során versenytáncosokat láthattak az érdeklődők, akik nem feltétlenül szoktak hozzá a klasszikus színpadi jelenléthez, lehet, nem is arra készülnek. Természetesen az elmúlt években „kitanulták a szakmát”, és mindenki azt kívánja a végzős hallgatóknak, hogy találják meg a jövőjüket a színpadon is, ne csak a versenytáncban.

Azonban az elmondottak miatt külön is gratulálni kell és lehet a remek előadáshoz. Mert szakmai vélemények alapján a vizsga egyértelműen az volt.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez az évfolyam három éve, még a koronavírus-járvány alatt nyert felvételt és a COVID alatt kezdték meg a hallgatók tanulmányaikat az MTE-n. Nem véletlen, hogy ezt a rendkívüli körülményt, szerencsére már csak rossz emléket az évfolyamvezető Hájas Katalin is kiemelte.

„Nagyon kemény volt az az időszak, online tanultunk, így nehéz volt megismerni a hallgatókat. Amikor visszajöttünk az egyetemre, egyre közelebb kerültünk egymáshoz. Azt gondolom, ez a három év nagyon összekovácsolta a csapatot. Igen kemény munka előzte meg ezt a műsort és örülünk, mert úgy ítélem meg, hogy valóban jól sikerült. Gratulálok a hallgatóknak! Nagyon boldog vagyok.”

Az előadás végén, talán a sok és jól végzett munka miatt is, majd mindenki egyszerre sírt és örült. Jó volt látni ezeket a megható pillanatokat.

Ahogy a felkészítő tanárok, Baráth Károly, Bokor Attila és Dalotti Tibor elmondták, a vizsgára és az előadásra való felkészülés kevésbé ment döcögősen, mint általában szokott. A tanárok úgy látták, hogy ebben kicsit jobban teljesítettek a gyerekek, mint az előttük végző évfolyam.

„Bevallom, évről évre egyre jobbak lettek a diákok, és szerintem mi mesterek is fejlődtünk – mondta Dalotti Tibor. – A mostani előadásunk táncszínházasabb hangulatot adott. Kipróbáltuk, mit szólnak mindehhez a hallgatók. Nos, nagyon jól sikerült. Nem csupán az együtt töltött órák, hanem az a néhány év is, amíg együtt dolgoztunk.”

Az egyik végzős hallgató, Vörös Liza elmondta, úgy érzi, három év alatt rengeteget tanultak a mesterektől a különböző táncstílusokról, a szakmáról és a táncművészetről.

„Az évfolyamon belül egy nagyon összetartó csapat alakult ki, biztos tartjuk majd a kapcsolatot a jövőben is. Meg ne feledjük, nagyon sokan itt leszünk a mesterképzésen, úgyhogy várjuk már a folytatást.”

Az eseményt Ádám Kornál konferálta, remekül.

„Alapvetően másodéves vagyok az egyetemen, társastánc szakon, de mellette színészként is dolgozom. Talán ezért kértek fel a tanárok és az évfolyam erre a feladatra. Rábólintottam, küldtek szövegeket, elkezdtünk próbálni. Remekül éreztem magam velük, kedves csapat volt.”

Gratulálunk a – maradva Ádám Kornél remek jelzőjénél – kedves  végzős hallgatóknak és felkészítő mestereiknek!

Az évfolyam hallgatói:

Balla Petra, Bartha-Nagy Lilla, Better Barbara Alma, Erős Ábel József, Győrfi Erik, Huszáros Fanni, Kalapács Bence, Katona Rozina, Kecsedi Rebeka, Kiss Noémi, Kovács Bernadett, Nagy Barbara, Nagy Éva Mariann, Peresztegi Patrik Csaba, Szőke Gábor Sándor, Tóth Ádám, Tóth Melitta, Unger Fanni, Varga-Bercsényi Bence és Vörös Liza.

A felkészítő tanárok:

Baráth Károly, Bokor Attila, Dalotti Tibor, Hájas Katalin, Szilvia, Kósa Roland és Radóci Lilla.

Segítő táncosok:

Keresztes László, Szalay Dénes, Veréb Dániel, Patkós Máté és Sulyán Lilla.

Megszakítás