Skip to main content
BlogHírek

Néptáncos évfordulókat ünnepelt az MMA konferenciája

By 2021.02.02.január 30th, 2022No Comments
Sajtóközlemény

Budapest, 2021. február. 1.

 

 

A Magyar Állami Népi Együttes hetven, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc tanszéke ötven éve alakult meg. Elsősorban a kettős évforduló ihlette azt az online konferenciát, amelynek keretében a jeles intézmények eredményeit, társadalmi és művészeti hatásait mutatták be. A programra a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete szervezésében 2021. február 1-jén került sor.

Budapest, 2021.02.01. – A magyar néptánc évtizedeiről tartott online konferenciát 2021. február 1-jén a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete. Az eseményen a Magyar Táncművészeti Egyetemet négy vezető oktató képviselte.

Bolvári-Takács Gábor egyetemi tanár az egyetemen folyó néptáncosképzés előtörténetének két évtizedét tekintette át. Ezután Hortobágyi Gyöngyvér tanszékvezető főiskolai tanár bemutatta a néptáncművész-, illetve pedagógusképzést. Kővágó Zsuzsa címzetes egyetemi docens az itt nevelt táncművészek és pedagógusok szerepét vizsgálta a hazai táncművészet alakulásában. Bólya Anna Mária egyetemi docens Timár Sándor életművének a balkáni népek magyarországi kisebbségeinek folklórjával kapcsolatos vonatkozásairól beszélt.

A programot további neves előadók tisztelték meg, köztük Agócs Gergely, Fehér Anikó, Kiss János, Mihályi Gábor, Timár Mihály, Zsuráfszky Zoltán.

A mellékelt exkluzív képek az MTE néptáncos képzésének múltját és jelenét mutatják be. A művészi ihletésű fotók Váradi Levente 2021 telén megjelenő képes albumából származnak, amelyet a képek mellett szöveges összefoglalók, valamint egykori mesterek és tanítványok gondolatai tesznek még színesebbé.

*****

A Magyar Táncművészeti Egyetemről:

A Magyar Táncművészeti Egyetem az 1950-ben alapított Állami Balett Intézet jogutódja. Az intézmény 1983-ban vált főiskolává, hét évvel később Magyar Táncművészeti Főiskolává nevezték át, 2017-ben pedig egyetemi minősítést kapott. Az MTE-n általános és középiskolai, továbbá bolognai rendszerű felsőoktatási képzés folyik, így a hallgatók Bachelor of Arts szinten táncművész, illetve táncos és próbavezető, míg Master of Arts szinten táncpedagógus, klasszikus balettművész és néptánc művész szakokon tudják tehetségüket kibontakoztatni.

Az egyetem növendékei a kezdetektől fogva jelen vannak a színpadon is, úgy mint a Magyar Állami Operaház előadásaiban, különböző hazai és nemzetközi pódiumokon (akár önálló előadásokkal is), de nemzetközi versenyeken is lehetőségük nyílik magukat megmérettetni.

Az egyetem a képzésen túl számos egyéb feladatot is vállal és ellát: működteti a mindenki számára elérhető Vályi Rózsi szakkönyvtárat, az Ifj. Nagy Zoltán Színházteremben évente több ezer néző által látogatott műsoroknak ad helyet, valamint a Tánctudományi Kutatóközpont és a 2007 óta minden második évben megrendezésre kerülő konferenciák inspirációt, fórumot és a konferenciakötetekben megjelenési felületet biztosítanak a tánctudomány művelőinek. A hazai és nemzetközi tájékozódást a táncszakmában az intézmény saját kiadványsorozatai, a Tánctudományi Közlemények, illetve a Táncművészet és Tudomány segítik.

További információ
Bukó Barbara

Goodwill Communications Kft.

buko@goodwillcom.hu

+36 70 377-13-32

Megszakítás