Skip to main content
BlogHírek

Táncos és próbavezető szakot indít a Magyar Táncművészeti Egyetem a Széchenyi István Egyetemen

By 2021.02.03.január 30th, 2022No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett táncos és próbavezető szakot indít klasszikus balett szakirányon a győri Széchenyi István Egyetemen a 2021/2022-es tanévben, a Győri Balettel együttműködésben. Az érdeklődők február 15-ig adhatják be jelentkezésüket.

Győr, 2021.február 02. – A győri Széchenyi István Egyetem több mint öt évtizede történt alapítása óta folyamatosan szélesedő, magas színvonalú képzési portfólióval szolgálja a térséget és az országot. Az intézmény valódi universitasként 11 képzési területen képezi a hallgatókat, amelyek egyike a művészet. A Művészeti Karon folyó oktatás alapvető célja, hogy a fiatalokat az igazi értékeket felismerő és elfogadó, az emberi kapcsolatokban kiegyensúlyozott, a művészetek iránt fogékony, a szépségre nyitott, igényes és harmonikus személyiségekké formálja.

A Széchenyi István Egyetem székhelye, Győr nemcsak hazánk egyik gazdasági, hanem kulturális központja is, ahol a különböző művészeti ágak intézményi keretek között is jelen vannak, elég csak a zene- és színházművészetre, a páratlan képzőművészeti gyűjteményekre vagy az 1979-ben alapított Győri Balett, illetve a rendszeresen megrendezett Magyar Táncfesztivál révén a táncművészetre gondolni. A kisalföldi megyeszékhely idén ünnepli az intézményi táncoktatás megalapításának 40. évfordulóját, hiszen 1981 szeptemberében indult el az általános iskolai balett-tagozat, amely hét évvel később középfokú szakképzéssé nőtte ki magát. A középiskolai tanulmányaikat befejező tanulók nagy hányada folytatja felsőfokú tanulmányait a ma már egyetemi képzést nyújtó Magyar Táncművészeti Egyetemen.

Ezekre az erős hagyományokra építve indít a 70 éves Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett táncos és próbavezető szakot klasszikus balett szakirányon a sikeres modellváltó egyetemek közé tartozó Széchenyi István Egyetemen a 2021/2022-es tanévben, a nemzetközi hírű Győri Balettel együttműködésben. A Magyar Táncművészeti Egyetem így már az ország három vidéki pontján képez tehetséges táncművészeket. A képzés „forgórendszerben” működik, a hallgatók így háromévente tudnak egyetemi végzettséget szerezni lakóhelyükhöz közel. Mindez óriási előrelépést és lehetőséget jelent mind Győr, mind a régió számára.

A diploma megszerzése után több irány is megnyílik a hallgatók előtt: egyrészt lehetőségük lesz a helyi együttesekben hivatásos táncosként elhelyezkedni, másrészt tanulmányaikat a Magyar Táncművészeti Egyetem tánctanár mesterszakán folytathatják. A képzés először került bele a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató január 31-én megjelent pótkötetébe, így az érdeklődők február 1. és február 15. között adhatják be jelentkezésüket a felvi.hu rendszerén keresztül.

*****

Videó:

Megszakítás