Skip to main content
Gimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Eredményes szereplés az Országos Szólótáncfesztiválon

By 2023.04.11.No Comments

Húsvét hétvégéjén, április 6–8. között 26. alkalommal rendezték meg Békéscsabán az Országos Szólótáncfesztivált, amelyen a Magyar Táncművészeti Egyetem táncművész, táncos- és próbavezető, valamint tanári mesterszakos hallgatói is sikeresen szerepeltek.

A Kárpát-medence néptáncosainak egyik legrangosabb megmérettetésére a Csabagyöngye Kulturális Központban került sor. A csütörtöki megnyitón Varga Tamás, Békéscsaba kultúráért felelős alpolgármestere mondott köszöntőt, melyben felidézte, a verseny komoly patina, mely jelzi a minőséget.

– A táncosoknak a feladatokkal be kell mutatniuk előadói, művészi tehetségüket, valamint, hogy azt a hagyományt, amelyet elődeink ránk hagytak, milyen hűen tudják elsajátítani és visszaadni – mondta el Mlinár Pál, a közalapítvány igazgatója.

A versenyen a férfi táncosok aranysarkantyús táncos, a hölgyek pedig aranygyöngyös címet szerezhetnek. Amennyiben valaki három alkalommal szerez kitüntetést, örökössé válik. Az idei döntőbe 63 táncos érkezett és a korábbi évekhez hasonlóan, idén is két kategóriában nevezhettek a résztvevők, férfi szólóban és párosban. A háromnapos verseny első napján két kötelező táncot kellett bemutatni az öttagú zsűrinek, míg a második nap mindenki egy szabadon választott tánccal léphetett színpadra.

Férfi szóló kategóriában gyimesi féloláhos és verbunk, valamint alsóberecki verbunk és fergeteges csapásolás volt az idei kötelező tánc, míg páros kategóriában nyárádmagyarósi sűrítős és szöktetőst, továbbá vitnyédi lassú és friss csárdást táncoltak a párok. A verseny harmadik napján egésznapos szakmai értékelésen kaptak személyre szabott visszajelzést a táncosok a zsűri tagjaitól, akik között helyet kapott a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusa, Appelshoffer János is.

Táncművész, táncos- és próbavezető, valamint tanári mesterszakos hallgatóink számos díjjal térhettek haza Békéscsabáról. A versenyen bemutatott kötelező és szabadon választott táncaik már megtekinthetők ITT. 

Díjazott hallgatóink:

Árva Tamás a Fitos Dezső Társulat különdíját vihette haza. Chifor Lénárd második Aranysarkantyújával lett gazdagabb. A Fodor Janka – Csuti Péter páros a Tiszavirág Néptáncegyesület különdíjában részesült. Szél Gábor elnyerte első Aranysarkantyúját és a Martin György Néptáncszövetség különdíját is hazavihette, a Tábori Sára – Nagy Valter páros az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület „Érték, nem eszköz” különdíját érdemelte ki a zsűritől, míg Tóth Soma a Hajdú Táncegyüttes különdíjában részesült.

Szívből gratulálunk hallgatóinknak!

A fotón az MTE döntőben résztvevő hallgatói és oktatói láthatók. Első sor (b-j): Szél Gábor, Kupecz Zsolt és Nagy Valter. Második sor (b-j): Sáfrán Balázs, Gyetvai Júlia, Tóth Soma, Fodor Janka, Csuti Péter, Chifor Lénárd, Melles Endre, Árva Tamás, Pásztor Zalán, Sári Ábel és Tábori Sára (a képről Nagy József hiányzik). 

Megszakítás