Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Nívódíjjal ismerték el az MTE mesteroktatóját, Barna Mónikát

By 2023.11.20.No Comments

November 18-án a Táncpedagógusok Országos Szövetsége Klasszikus Balett Táncpedagógus Nívódíjjal ismerte el Barna Mónika balettművész, címzetes egyetemi docens munkásságát. A Magyar Táncművészeti Egyetem mesteroktatója, valamint az Allegro Balett Stúdió művészeti vezetője megható posztot fogalmazott Facebook-oldalán, köszöntetet nyilvánítva mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult ehhez az elismeréshez. Háláját fejezte ki tanítványainak is, akiket az elmúlt huszonkét évben tanított. A frissen kitüntetett Barna Mónikával beszélgettünk.

Számított erre a díjra, akár pályafutása elején vagy a közelmúltban?

Kaptunk értesítést, attól kezdve már számítottam rá. 😊 Nem, számomra ez komoly meglepetés volt, elképesztően boldoggá tett. Hogy korábban számítottam-e rá? Egyáltalán nem. Még csak eszembe sem jutott. Nem ezért kezdtem tanítani. Már fiatalkoromban gondolkodtam azon, hogy majd tanítani szeretnék. Szerencsére az élet végül úgy hozta, hogy viszonylag hamar, 30 éves koromban táncpedagógusi pályán voltam.

Mit jelent önnek a nívódíj?

Óriási örömöt. Elég rég kaptam már elismerést, így szinte új volt az érzés. Mindez visszaigazolás, úgy éreztem, az elmúlt 22 év nem volt hiába. Azt gondolom, a díjak valami ilyesmit is jelentenek. Emellett nyilván motivációt ad, hiszen nem minden nap könnyű az ember életében, vannak hullámvölgyek, mélységek és magasságok, de ezek a pillanatok mindig erőt adnak!

Egy ilyen elismerés után esetleg vannak konkrét céljai a jövőre nézve, befolyásolja ez a díj ebben a tekintetben?

Céljaim mindig vannak, de a hétköznapjaimat nem befolyásolja a díj. Valójában a tanítványok a fontosak és az, hogy átadhassam nekik, amit a nagy elődöktől tanultam. 

Azért is írtam a Facebook-posztban, hogy a tanítványaimnak – akár profik, akár amatőrök – is szeretném megköszönni, mert az elmúlt huszonkét évben elég sok gyereket és felnőttet tanítottam. Idén diplomázik a negyedik végzős osztályom. Egyértelmű, hogy a munkám gyümölcse rajtuk keresztül jelenik meg. Nélkülük ez a díj nem illetne engem, ilyen eredményt csak a gyerekekkel tudok elérni.

Mi lendíti előre nap mint nap? Mi váltotta ki ezt a hivatástudatot önben?

Mindez talán a gyerekkoromba nyúlik vissza, hisz a színpad környezetében nőttem fel. Az édesapám varieté igazgató volt, az édesanyám énekesnő. A hivatástudatot részben otthonról hoztam. A példa is komoly összetevője annak, hogy valaki beleszeret-e egy szakmába vagy sem.

Gratulálunk a Nívódíjhoz és további sikereket kívánunk Barna Mónikának!

A címlapfotón a díjazottak között balról a második, Barna Mónika Mesternő. 

Megszakítás