Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

A BBGP regisztrációjánál jártunk

By 2023.11.21.No Comments

A nulladik nappal hétfőn este megkezdődött a Budapest Ballet Grand Prix. A Nemzeti Táncszínház előterében a regisztrációnál 23 ország fiatal művészei álltak, és állnak sorba kedden is. A versenyzőket kérdeztük a felkészülésről, Budapestről és természetesen a BBGP-vel kapcsolatos elvárásaikról.

A BBGP versenyzői a pontozási szabályok értelmében a regisztrációkor kapnak egy sorszámot, mely végigkíséri őket az esemény során, egészen a döntőig. A verseny jelentős részében nem a nevek, hanem a rajtszámok alapján szólítják majd dobogóra a BBGP indulóit, így a verseny nulladik napján megszólaló táncosokat sem nevezzük meg cikkünkben.

Fotók: Tomasik Patrik

A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói izgatottan várták a versenyt. Többen elmondták, nagyon jó lehetőségnek tartják, hogy több európai országból érkeznek hallgatók és mesterek egyaránt, hiszen ez a jövőjüket illetően is fontos lehet és lehetőség a szakmai fejlődésre. Az MTE hallgatói szorgalmasan készültek hónapok óta, időt és energiát nem kímélve dolgoztak a variációikon.

„Nagyon elfáradtunk, de annyira inspirál minket, hogy egy nagy klasszikus balettból csinálhatjuk a pas de deux-ot, hogy úgy érzem, fáradhatatlanok vagyunk!” – fogalmazott az MTE egyik hallgatója.

„Elsősorban magunknak szeretnénk bizonyítaniEgy álom válik most valóra. A zsűriben olyan nagy nevek ülnek, hogy mindannyiuktól szívesen kapnék valamilyen visszajelzést- – mondta intézményünk másik hallgatója.

Hogy mit várnak el magától a versenytől és saját maguktól a Spanyolországból érkező résztvevők?

„Szeretnék minél több tapasztalatot szerezni és tanulni a BBGP-n – mondta az egyik spanyol lány, aki először jár Budapesten. A versenyző azt is elárulta, az előző pár hónapot a Budapest Ballet Grand Prix-re való felkészülésre szentelték mestereivel, így nagy teher fog leesni a vállairól, ha már túl van a megmérettetésen.

Ahogy azt korábban írtuk, Európa és a világ különböző szegleteiből utaztak ide résztvevők. Ahogy érkeztek a pulthoz, úgy kérdeztük a fiatal táncművészeket, így belga versenyzővel is volt alkalmunk beszélgetni a regisztrációt követően.

„Most vagyok először Budapesten. Ha lesz időm a verseny után, nagyon szívesen megnézném a várost. A variáció, amit a Budapest Ballet Grand Prix-re hoztam, komoly munkát igényelt. Egy nagyon intenzív folyamat végén vagyunk, szigorú napirendet követelt. Remélem, rengeteg tapasztalattal fogok hazatérni és olyan visszajelzéseket és korrekciókat kapok majd a mesterektől, amik egy új nézőpontból világítanak a teljesítményemre, ezáltal tudok majd fejlődni!”

A cseh résztvevők, akiket kérdeztünk szintén most látogattak először Magyarországra. A BBGP-re érkező versenyzők mellett felkészítő mestereik is megszólaltak a Budapest Ballet Grand Prix-vel kapcsolatban.

„Nagyon jó lehetőség ez a verseny a diákjainknak és persze egy összehasonlítási alap, mit csinálhatunk még jobban. Emellett pedig hatalmas élmény több napon keresztül tehetséges  fiatalok előadásában gyönyörködni.”

A cseh mester szavait követően tanítványa arról mesélt, kinek szeretne leginkább bizonyítani teljesítményével a versenyen.

„Nagyon szeretnék bizonyítani magamnak, de a mestereimnek is. Szeretném megfogadni a tanácsaikat és pontosan követni azokat a korrekciókat, amiket megbeszéltünk.”

Végezetül egy brazil résztvevő vallotta be, hogy lenyűgözte a körítés, a helyszín és a város is. Már most boldog, hogy itt lehet.

Kívánjuk neki, hogy a verseny után még boldogabb legyen.

Sok sikert kívánunk minden versenyzőnek!

Megszakítás