Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Sikeres fellépések és kiváló szakmai út Szlovéniában 

By 2024.04.16.No Comments

Hazaérkeztek a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói, mesterei Szlovéniából, ahol a múlt héten Portorozban és Muraszombaton léptek fel. Az előadásokat komoly érdeklődés kísérte és a mesterek elmondása szerint roppant hasznos volt a turné a közelgő Vizsgakoncertre való felkészülésben.

A csütörtöki és a szombati fellépésen a végzős klasszikus balett hallgatók fontos munkáikból mutattak be részleteket, Minkus – Petipa Don Quijote szvitjét és J.S. Bach – Kalmár Attila Our Path Ahead c. darabját.

Fotók: Barna Mónika és Bartha Zsófia

Ahogy korábban írtuk, az Egyetem klasszikus végzős hallgatói minden évben ellátogatnak Szlovéniába és a turné valóban hasznos a Vizsgakoncert és az utolsó év szakmai programjában. A fellépési lehetőséget ezúton is köszönjük Tomaz Rodénak, kiváló balettművésznek, aki 2009 óta a Szlovén Balettművészek Szövetségének elnöke, 2014-től pedig a szlovén ifjúsági balettegyüttes művészeti vezetője.

Kalmár Attila így összegzett a sikeres turné után:

„Úgy gondolom, nagyszerűen teljesítettek a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói. Büszke vagyok arra, hogy a kiváló Don Quijote Szvit mellett – amelyben remekül táncoltak a 8., a 7., a 6. és az 5. balett évfolyamok, valamint a színházi tánc évfolyam végzős hallgatói is – a végzősök kiváló technikával, már igazi előadóművészekként táncolták el a koreográfiámat. Igazán köszönöm nekik ezt az élményt!”

A fellépésen a betanítók és próbavezetők Barna Mónika, Medvecz József és Kalmár Attila voltak.

Barna Mónika mesternő Tomaz Rode szerepe mellett a körülményeket és az érdeklődést emelte ki, amikor elmondta, remek napokat töltöttek a hallgatók és a mesterek a szomszédos országban.

„Köszönöm az egész csapatnak és kollégáimnak, Medvecz Józsefnek és Kalmár Attilának a kiváló munkát. Minden növendék és hallgató kitett magáért! Látszott, minél többször táncolnak a hallgatók, annál magabiztosabban mozognak a színpadon és öröm volt nézni, hogy a kisebbeknek milyen hasznos, hogy együtt dolgozhatnak a végzősökkel. Sokat tanulnak belőle.”

Medvecz József úgy fogalmazott, nagy élmény volt a turné és külön öröm volt számára, hogy az alapos felkészülés megtérült, mind a két előadáson magas színvonalon teljesítettek a fellépők.

“Jó, hogy különböző színpadokon próbálhatták ki magukat a hallgatók. Az ilyen fellépések során a másik nagy előnyt abban látom, hogy különböző korú növendékek kapnak lehetőséget arra, hogy megmutassák magukat a számukra megfelelő szerepekben. Megszűnik a határ az évfolyamok között, a nagyok segítik, tanítják a kisebbeket, ami mindenki számára nagyon hasznos.”

A résztvevő MTE hallgatók névsora:

Csipán Csenge, Szepsi Dóra, Ezgi Toydemir, Szabó Glória, Iyo Hataishi, Dobra Janka, Merza Fruzsina, Katarina Buzic, Bank Lili, Németh Lili, Szűcs Liza, Mariia Yurchenko, Szerencsés Mirtill, Momona Yonei, Hüvös Panna, Szabó Rozina, Egerházi Thália, Yi Di Zhang, Bárány Ágoston, Ordasi András, Bajusz Levente, Lévai Barnabás, Sánta Benedek, Pethő Ferenc, Hiraku Saito, Hotorán Gergő, Kökény-Hámori Kamill, Kópiás Konrád, Agárdi Márk, Szatmári Márk, Késmárki Pál, Knausz Patrik, Gáspár Sámuel, Gribovszki Sámuel és Tokai Ábel.

Már most jelezzük, hogy a Vizsgakoncert előzetesét legközelebb 2024. június 11- én a Nemzeti Táncszínházban lehet megtekinteni.

A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói, mesterei mindenkit várnak akkor is szeretettel!

Megszakítás