Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Suejin Kang: Soha ne adják fel, a nehezebb napokon sem!

By 2023.11.27.No Comments

Emlékezetes volt a Budapest Ballet Grand Prix zárónapja. A Gálát követően a zsűri két mghatározó tagjával beszélgettünk. Suejin Kang és David Makhateli elmondták, hogyan élték meg a verseny hosszú napjait, mennyire voltak szigorúak a pontozásban és persze azt is, mit gondolnak Budapestről és az BBGP mezőnyéről.

Suejin Kang, a BBGP zsűrielnöke arra a kérdésre, hogy a verseny végén mit üzen a fiatal balettművészeknek, rögtön válaszolt:

„Soha ne adják fel, a nehezebb napokon sem!”

A dél-koreai mesternő hangsúlyozta, aki ebben a szakmában professzionális szintre szeretne eljutni, annak nincs könnyű dolga.

A BBGP 2023 zsűrijáben Suejin Kang balról a harmadik, David Makhateli jobbról a második (Fotó: Falcz Zsófi)

„Szigorúan pontoztam a produkciókat, hiszen ez a munkám. Szigorú vagyok, de jószándékú.  Tehát, ha valakinek keményen értékeltem a fellépését, az nem azt jelenti, hogy adja fel. A tánc olyan, amit mindig lehet folytatni, akár profi szinten, akár csupán szenvedélyből. Az élet tele van meglepetéssel és sokkal több annál, mint amennyit ebből a világból látunk.”

Fotó: Horváth Adrienne

A zsűrielnök hozzátette, jó élményekkel fog hazatérni a verseny után. Suejin Kang keveset látott a magyar fővárosból, hiszen a verseny komoly és sűrű időbeosztása megkövetelte a döntéshozó zsűritagok idejét, azonban az első benyomásai kiválóak Magyarországról és Budapestről. A világhírű balettművész egyszer szívesen visszatérne, hogy jobban megismerje a fővárost.

David Makhateli, a londoni Királyi Balett egykori principalja, a Grand Audition alapító igazgatója a Budapest Ballett Grand Prix-t nagyon fontos kiugrási lehetőségként aposztrofálta a résztvevők számára. Az elismert és roppant jókedélyű szakember úgy látja, a fiataloknak lehetőségük nyílt “jobb szögből” betekinteni a világ különböző iskoláinak és táncosainak munkájába és abba, hogy hol mire helyezik a hangsúlyt egy ilyen versenyen.

„Rengeteg különböző táncost láthattunk, akik más-más szinten vannak szakmailag, de erre számítottunk. Vannak, akik képzettebbek, magasabb színvonalat képviselnek, vannak, akiknek még van hova fejlődni. Ez nem baj, ezért voltunk itt, hogy tanácsot adhassunk nekik. Azt gondolom, a döntőbe jutó versenyzők magasra tették a mércét és biztos vagyok benne, hogy vannak olyanok, akik figyelemmel fogják kísérni egy-egy fiatal tehetség útját a jövőben is.”

Fotó: Andrea P. Merlo

David Makhateli hozzátette, remek volt a szervezés, kiváló volt a verseny indulása. A Gáláról elárulta, nagyon jó érzés volt az igen sűrű, hatórás vagy hosszabb zsűri “műszakokból” álló három nap után leülni a közönség soraiba és nem értékelni, részletekre koncentrálni, hanem csupán élvezni a műsort.

 

 

 

Megszakítás