Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Várunk mindenkit 2024 november 18. és 22. között a II. Budapest Ballet Grand Prix-n!

By 2023.11.25.No Comments

Véget ért a Budapest Ballet Grand Prix. November 24-én került sor a BBGP Gálájára a Müpában. A záróesemény teltházas volt, amelyen a Magyar Táncművészeti Egyetem apró tehetségei egy rövid koreográfiával kezdték meg a nagyszabású Gálaestet és a djátadás mellett a legjobbak, valamint a világhírű Győri Balett is fellépett.

A Gála természetesen köszönetnyilvánítással kezdődött, komoly támogatás nélkül nem valósulhatott volna meg a BBGP. Elsősorban köszönet illette Novák Katalin köztársasági elnök asszonyt, aki elvállalta a BBGP fővédnökségét, továbbá védnökeit és a remek országok nagyköveteit. Ezt követően a szervezőbizottság háláját fejezte ki dr. Hankó Balázs államtitkár, valamint a Kulturális és Innovációs minisztérium felé.

Az est házigazdája, Morvai Noémi ezt követően külön köszöntötte a névadó Budapest főpolgármesterét, Karácsony Gergelyt és megköszönte az együttműködést a 150 éves fővárosnak.

Fotók: Andrea P. Merlo

Természetesen külön köszöntötték BBGP főtámogatóját, a MOL – Új Európa Alapítványt, továbbá a rendezvény kiemelt támogatóit, az MHB Bankot és a Szerencsejáték Zrt.-t.

A köszönetnyilvánítást az ünnepi beszédek követték, elsőként Fodorné Molnár Márta, az MTE rektora, a Budapest Ballet Grand Prix szervezőbizottságának elnöke nyitotta meg a Gálát. A rektorasszony magyarul, majd angolul üdvözölte a közönséget, a versenyzőket és persze a nagyra becsült zsűri tagjait, majd megnyitotta a rendezvényt.

Fodorné Molnár Márta megnyitó beszédét dr. Hankó Balázs, államtitkár köszöntője követte. Az államtitkár kifejezte örömét, hogy egy ilyen színvonalas esemény valósult meg az elműlt egy hétben és elmondta, nagy büszkeség ennyi magyar versenyzőt a döntőben, majd a dobogón látni.

A zsűri bemutatása előtt Morvai Noémi felkérte a BBGP versenyigazgatóját, Nagy Tamást, az MTE Múvészeti Tanácsának elnökét, hogy köszöntse a nézőket.

A korábbi kiváló balettmúvész hálával telve tartotta meg köszöntő beszédét, sok mindenkit megemlítve, kiemelve. Elsőként a szervező Magyar Táncművészeti Egyetem csapatát, amely „sokat és remekül dolgozott az eseményért.” Nagy Tamás hangsúlyosan megköszönte a Nemzeti Táncszínháznak, Ertl Péternek ügyvezető igazgatónak és a Müpa Budapestnek, Káel Csabának vezérigazgatónak a remek körülményeket, amelyek a hatalmas mezőnyt fogadták. Ezt követően színpadra szólította a hét tagú zsűrit.

A Gála programja a díjátadással folytatódott, ahol a támogatók a zsűrivel együtt adták át a már korábban – a döntőt követően – kihirdetett díjakat.

Az ünnepélyes díjátadó után kezdetét vette a nagyszabású Gála, amelyen a verseny legjobbjai mutatták be tudásukat.

A program nyitányként a világhírű Győri balett lépett színpadra. A balettművészek egy különleges előadással kezdték meg a műsort, a Boleróval, Lukács András koreográfiájával, amely kirobbanó sikert aratott.

Számos kiemelkedő külföldi vendég és a világ minden tájáról érkező fiatal, és mestereik előtt hatalmas élmény volt átélni, ahogy a magyar balettművészet generációkat színpadra állítva egyértelművé tette, mekkora erő rejlik benne.

Ezt követően ugyanis a fiatal balettművészeké volt a főszerep, a díjak átvétele után ők szórakoztatták a közönséget, a Fesztivál Színházat átjárta az ováció és a vastaps.

Így ért véget ért az I. Budapest Ballet Grand Prix, azonban ahogy elhangzott az érdeklődőket és a világ tehetséges táncművészeit szeretettel várják a szervezők egy év múlva,

2024 november 18. és 22. között, a II. Budapest Ballet Grand Prix-n.

Megszakítás