Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Színvonalas háziverseny és gála a Magyar Táncművészeti Egyetemen

By 2023.04.03.április 4th, 2023No Comments

Március utolsó hetében került sor a Magyar Táncművészeti Egyetemen a hallgatók éves képzésében fontos állomást jelentő háziversenyre. A színvonalas rendezvény rekordot döntött,  ebben az évben 145 nevező vett részt a selejtezőn.

Az indulók közül a szakmai zsűri döntése alapján 78 szám jutott döntőbe, melyet március 30-án tartottak az MTE ifj. Nagy Zoltán Színháztermében. Az utolsó fordulóban külső zsűri értékelte a növendékek és hallgatók produkcióit, a bizottság elnöke Orosz Adél, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész volt.

Szép momentum, hogy a zsűriben hallgatók is helyet kapnak, ebben az évben Nagy Gvendolin és Borka Dávid, az MTE klasszikus balett szakirányának végzős hallgatói. míg a néptáncosoknál Bálint Szintia képviselték a diákokat a zsűriben. A három zsűritag a háziverseny után örömmel számolt be a tanulók teljesítményéről, úgy gondolják, mindenki a legtöbbet hozta ki magából a színpadon.

Nagy Gvendolin azt is elárulta, milyen szempontok alapján értékelték a produkciókat.

„Nyilván figyelembe vettük a technikai szempontokat, de szerintem nagyon sokat számított nálunk az előadásmód valamint, hogy egy-egy koreográfia mit tud átadni számunkra

Bálint Szintia beleélte magát az eseményekbe:

“Rendkívül tehetséges és sokszínű előadókat láthattam. A verseny izgalmas volt, mindig lekötötte a figyelmemet. Sokszor azon kaptam magam, hogy együtt mozdulok, vagy éppen libabőrözöm egyes produkciók láttán.” 

„Szerintem igazán színvonalas versenyt láthattunk, mi magunk is nagyon élveztük. Külön élmény, hogy a kicsiktől kezdve egészen a nyolcadik évfolyamig láttuk a hallgatókat.” – fogalmazott Borka Dávid.

.”

Lászlóffy Emőke (Fotók: Mészáros Csaba és Csillag Pál)

A háziverseny után Lászlóffy Emőke, egyetemi hallgató, a koreográfusverseny első helyezettje mesélt a színpadon megélt érzéseiről és betekintést engedett abba is, mi zajlik a kulisszák mögött egy ekkora megmérettetés során.

„Örülök, hogy megmutattam magam, nagyon jó érzéssel gondolok vissza az egész folyamatra és az előadásokra is. Szeretem kiadni magamból az érzelmeimet a táncon keresztül, mert nekem így a legegyszerűbb.” – mondta el az MTE hallgatója, aki saját koreográfiával állt a többtagú zsűri elé. Emőke a felkészülésről is beszélt. – „A darab mögött, amellyel színpadra álltam, személyes felkészülés van. A tánc a saját koreográfiám, nem volt hozzá egy felkészülési rituálé, ahogy telt az idő – és amikor volt rá időm, hogy tudjak ezzel foglalkozni -, akkor folyamatosan próbáltam hozzáépíteni, csiszolgatni. Így alakult ki, amit bemutattam.”

Lászlóffy Emőke saját produkcióját úgy értékelte, mindig van hová fejlődni, sosincs maximálisan megelégedve teljesítményével, de nagyon jó élményekkel és nem mellékesen első díjjal zárta a versenyt. A fiatal hallgatót arról is megkérdeztük, milyen a légkör a színfalak mögött, melyre így válaszolt:

„Hátul azért hullámzó a hangulat. Számomra, de talán mások számára is a legutálatosabb dolog az egészben a rengeteg, idegtépő várakozás. Összességében azonban jó érzés, amit ebben a komoly munkában megélünk. Főképp, amikor valaki a saját előadása után lejön a színpadról és ott állnak a barátaid, a nyakadba borulnak és gratulálnak.”

A háziverseny több kategóriában zajlott. A verseny díjazottjai:

Első korcsoport

 1. helyezett: Papp-Fekete Réka
 2. helyezett: Balog Márton
 3. helyezett: Demeter Ajna és Várkonyi Vanda Véta, holtversenyben

Második korcsoport

 1. helyezett: Bajusz Levente
 2. helyezett: Kócsó Dóra
 3. helyezett: Szűcs Liza

Ishii Ryo

Harmadik korcsoport

 1. helyezett: Ishii Ryo
 2. helyezett: You-Rou Chiang
 3. helyezett: Szepsi Dóra

Nagy Levente Zoltán

Más táncnyelv, 2-3. összevont korcsoport

 1. helyezett: Nagy Levente Zoltán
 2. helyezett: Sánta Benedek
 3. helyezett: Katerina Buzic

Dobra Janka

előadói különdíj: Dobra Janka és Ónody Ábel

Csoportos számok:

Strauss-Kiss: Tere-Fere Polka

1-2. összevont korcsoport

 1. helyezett: Strauss-Kiss: Tere-Fere Polka
 2. helyezett: Csajkovszkij-Vajnonen: Diótörő- Pas de trois
 3. helyezett: Herold-Kulikova: A rosszul őrzött lány -Etüd

Más táncnyelv, 2-3. összevont korcsoport

 1. helyezett: Kristóf Áron, Petik Balázs
 2. helyezett: Szabó Rozina, Gáspár Sámuel- Szaniszló Attila zongora
 3. helyezett: Precup Júlia, Boboi Felix

Koreográfus verseny

 1. helyezett: Lászlóffy Emőke
 2. helyezett: Kökény-Hámori Kamill
 3. helyezett: Kópiás Konrád Lukács

Farkas Gábor, Molnár Gergely

Koreográfus verseny – néptánc

 1. helyezett: Farkas Gábor, Molnár Gergely
 2. helyezett: Asperján Gy.-Baka L.-Bence Kata
 3. helyezett: Sárándi Olga, Farkas Regő

Baka Levente, Kristóf Áron

különdíj: Baka Levente, Kristóf Áron

Gratulálunk minden résztvevőnek, a verseny díjazottjainak és felkészítő mestereiknek!

Megszakítás