Skip to main content
Hírek

Teltházas modern vizsgakoncert a Nemzeti Táncszínházban

By 2022.06.02.június 19th, 2022No Comments

Május 31-én a Nemzeti Táncszínházban került sor a Magyar Táncművészeti Egyetem moderntánc-művész képzésének V. évfolyamos vizsgakoncertjére. Az esemény teltházas volt, és szakmailag is kiválóan sikerült. A vizsgakoncertről Kalmár Attila, Harangozó Gyula-díjas tanszékvezetőt kérdeztük.

 

Ahogy azt korábban írtuk, az eseményen rangos vizsgabizottság előtt mutathatták be tudásukat a fiatal táncosok. Juronics Tamás, Kossuth-díjas magyar táncművész és koreográfus elnöklete mellett a bizottságnak tagja volt többek közt: Fodorné Molnár Márta, egyetemi tanár, az MTE rektora; Bozsik Yvette Kossuth-díjas táncművész, koreográfus; Volf Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, balettművész; Horváth Csaba, Harangozó Gyula-díjas rendező-koreográfus; Macher Szilárd, DLA, az MTE művészképzési rektorhelyettese; Brieber Éva, a Klasszikus Balett Tanszék vezetője; Topolánszky Tamás Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus… Összességében elmondható, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem kiemelkedő oktatói és vezetői, a hazai táncélet meghatározó szereplői alkották a grémiumot.


Fotó: Mészáros Csaba

Szakmailag az is fontos volt, hogy a bizottság tagjai voltak azok az oktatók, aki az előző tanév végi képesítővizsgára készítették fel a hallgatókat: Moldován Zsuzsanna balettmester, Lőrinc Katalin, Újvári Milán és Lakatos János.

A háromrészes vizsgakoncert első része Bozsik Yvette Lábán-díjas koreográfiája, a Menyegző volt, amelyben a mennyasszonyt Tran Viktória, a vőlegényt, Deák Kristóf táncolta. Ezt követően került bemutatásra Ver Sacrum, Tran Viktória koreográfiájában vagy éppen Domoszlai Edit koreográfiájában az Emergence, ahol a próbavezető az V. évfolyam vezetője, Kulcsár Noémi volt. A részletes program ITT olvasható.


Fotó: Mészáros Csaba

A vizsgakoncert értékelésére Kalmár Attila tanszékvezetőt kértük.

A szakmai vizsgabizottság elnöke Juronics Tamás, és a bizottság tagjai egyaránt elismerően nyilatkoztak a hallgatók teljesítményéről és a vizsgakoncert programjáról. Juronics Tamás kiemelte, hogy profi együttesek is megirigyelhetnék azt a magas színvonalat, amely az egész estét jellemezte. Az előadás műsorának összeállításakor a hallgatók sokszínű formanyelvi tudásának és előadóművészi készségének a bemutatása volt az elsődleges célunk, és ez a törekvésünk visszaigazolást is kapott a pozitív szakmai vélemények által. A kiemelkedő alkotók darabjai lehetőséget adtak a hallgatóknak technikai tudásuk és művészi kifejezőkészségük kibontakoztatására. Remélem, hogy ennek a nagyon tehetséges évfolyamnak minden tagja sikeres és hosszú táncművészi pályafutás előtt áll. “


Fotó: Mészáros Csaba

Mi is reméljük, egyben jó szívvel kívánjuk is. Gratulálunk a Magyar Táncművészeti Egyetem moderntánc-művész képzés V. évfolyamos hallgatóinak!

Megszakítás