Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Topolánszky Tamás: A táncművészetbe szerelmes lesz az ember! 

By 2023.02.05.No Comments

Interjú Topolánszky Tamás Harangozó Gyula-díjas magyar táncművész, koreográfus, táncpedagógussal, aki mindenkit arra bátorít, hogy válassza a Magyar Táncművészeti Egyetem kimagasló képzéseit, amennyiben egy ilyen sokszínű és nagyszerű szakmában szeretne elhelyezkedni.

A Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézet igazgatója a Magyar Táncművészeti Egyetemen szeptemberben induló képzések felvételi folyamatairól, az egyetemi életről beszélt Dolmány Fanninak. A felsőoktatási felvételi beadási határideje február 15., ezért is hangsúlyozza Topolánszky Tamás, hogy minél többen válasszák az MTE képzéseit, amelyek valós tudást, értékes végzettséget, így jövőképet is nyújtanak.

Mit gondol, miért érdemes az MTE-re jelentkezni?

Nagymúltú, elismert, egyben igen speciális intézményről van szó, amelyben két intézet működik, a Művészképző, illetve a Koreográfus- és Táncpedagógus-képző. Egyik sem létezik a másik nélkül, de mégis az egésznek az alapja a Magyar Táncművészeti Egyetem, ahol a cél, hogy kiváló művészeket, szakembereket képezzünk. Ez egy csodálatos világ, sokszínű szakma, amihez elhivatottság kell. Mindezt megélhettem hallgatóként, utána alkotó művészként, majd később pedagógusként. Ez idő alatt egy dolog nem változott meg bennem: Továbbra is vallom, hogy ez egy csodálatos szakma. Olyan dolgokat tud feloldani az emberben, olyat tud adni, amit egyszerűen más képtelen. Éppen ezért a táncművészet meghatározta az életemet. Csak javasolni tudom mindenkinek, mert ebbe szerelmes tud lenni az ember!

Hogyan zajlik az egyetemi felvételi folyamat?

Azt javaslom, hogy nagyon figyelmesen olvassák át az érdeklődők, milyen szakra adják be a jelentkezésüket. Az információszerzés ebben az egyik legfontosabb, amiben segítséget nyújt az egyetem honlapja és a tanulmányi osztály dolgozói. Ne féljen senki az érdeklődéstől.  

( Pontos részletek ITT – a szerk.)

A felvi.hu-n keresztül lehet leadni a jelentkezést, ezt követően pedig várhatóan április közepén hívjuk be felvételire a jelentkezőket. A felvételi alapvetően gyakorlatcentrikus, azonban fontos, hogy az alapkészségekkel rendelkezzenek a tanulók.

Mire fókuszálnak a felvételin jelenlévő tanárok?

Általában 8-10 fős bizottságok várják a jelentkezőket. Én és a kollégáim igyekszünk a legtisztességesebb szakmai döntést hozni. Amikor az ember meglátja a tehetséget, az megérinti. Megcsillan abban a pillanatban, ha valaki úgy mozdul. Ami még fontos: mivel ez egy érzékeny szakma, könnyű megsérülni, ezért fokozottan figyelünk arra, hogy olyan diákok érkezzenek, akik erre alkalmasak és tudják teljesíteni a kihívásokat. Meg persze olyanok, akik ezt át tudják adni pedagógusként, mert nem csak táncosokat, kiváló koreográfusokat, pedagógusokat képzünk, és még sorolhatnám…

Van kifejezett karakter, személyiség, tudás, amit keresnek a felvételin résztvevő jelentkezőkben?

A tánc alapvetően esztétikai műfaj, és ennek is meg kell felelni a fizikai adottságok mellett, de a határ a csillagos ég. Azt gondolom, pont az a lényege ennek a világnak, hogy színes. Mind különbözőek vagyunk, tehát konkrét karaktereket meghatározni, hogy kiket vennénk fel, lehetetlen. Ez a fiúkra és a lányokra is vonatkozik. Annyiféle szerep van, hogy mindenkinek van hely, aki tehetséges és szorgalmas. Arányában a jelentkezők túlnyomó része hölgy. Azonban kérem, a fiúk higgyék el nekem, ez egy rendkívül férfias szakma. Ugyanúgy kell elképzelni, mint bármilyen sportot. Nem edzésnek hívjuk, hanem gyakorlatnak vagy próbának, amikor valamit létrehozunk. Mind fizikálisan, mind mentálisan ez egy nagyon komplex munka.

Hogyan zajlanak az előkészületek az egyetem részéről?

Nagyon nagy szerencsénk van, mert egy szűk szakmát képviselünk, ezért látjuk a színházak vagy együttesek igényeit és mindig próbáljuk ahhoz alakítani. Próbálunk minél nyitottabbak lenni arra, hogy melyik területen, milyen képzésre van szükség.

Mennyire tudnak elhelyezkedni a diákok az egyetem elvégzését követően? Mekkora sikerrel jutnak közvetlen a diploma után munkához?

Nagyon speciális a Magyar Táncművészeti Egyetem, ezzel együtt közel százszázalékos az elhelyezkedési arány. A legtöbben célirányosan jönnek hozzánk, tehát valahol esetleg elkezdtek tanítani, de szükségük van erre a végzettségre. Aki felvételt nyer azt olyan kiváló oktatók fogják tanítani, akik garanciát jelentenek arra, hogy azt a munkát, amit a jelentkező eddig folytatott, jobb minőségben tudja az egyetem elvégzése után művelni. Úgy gondolom, nem működik a professzionális táncművészet az amatőr élet nélkül. Ez egy minőségbiztosítási forma, ha valaki az innen kiadott diplomával megy tanítani. Ők lesznek azok, akik magas minőségben, akár egyesületekben vagy klubokban képzik az amatőröket, akik közül majd a legtehetségesebbek bekerülnek a művészképzőre.

Másfél éve történt a modellváltás az egyetemen. Milyen hatással volt mindez az egyetemi életre és az oktatásra?

A váltás nagyon komoly lehetőségeket biztosít a Magyar Táncművészeti Egyetemnek arra, hogy fejlődhessen. Európa vezető egyetemei közé szeretnénk tartozni a táncművészetben. A múltunk és a jelenünk is erre kötelez. Hangsúlyoznom kell, hogy az egyetem Kuratóriumát tisztán szakmai tagok alkotják, elismert szakemberek, mindez nagy segítséget ad. Így könnyebb közös nevezőre jutni arról, milyen jövőképe legyen ennek a nagymúltú és világszerte elismert intézménynek. 

A szakok leírását és a felvételi követelményeket az egyetem honlapján tekinthetik meg.

Megszakítás