Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Végzős néptáncművészek képesítő vizsgája az MTE-n  

By 2023.02.01.No Comments

Január 30-án a Magyar Táncművészeti Egyetem ifj. Nagy Zoltán színháztermében került sor a Táncművész szak Néptánc szakirány képesítő vizsgájára, amely kilenc órától délután fél háromig tartott. Talán az időtartamból is kiderül, milyen komoly mentális és fizikai feladat megfelelően teljesíteni a szigorlatot.

A képesítő vizsga a hallgatók életének meghatározó szakmai megmérettetése, gyakorlati szigorlat. A szigorlat szó szoros értelmében szigorú számonkérést jelent, mert klasszikus balett, modern tánctechnika, Molnár-technika és néptánc tárgyakból kell tudásuk legjavát nyújtani a Mesterek által legigényesebben összeállított kompozíciókban.

Táncművész szak Néptánc szakirány képesítő vizsgája a Magyar Táncművészeti Egyetemen (Fotók: Mészáros Csaba)

A vizsga emellett hangsúlyos azért is, mert a néptáncosoknak öt év anyagából kell négy különböző táncnyelven bizonyítani és azért, mert az együttesvezetők, akik a vizsgabizottság munkájában is részt vettek, egyben a potenciális felvevőpiac szerepét is betöltik. A vizsga tulajdonképpen – sportnyelven szólva – egy draft. Az első állásajánlatokat a vizsga után kaphatják a hallgatók. Éppen ezért fontos az érdemjegy, de nem minden.

A szigorlati jegyet a tárgyak osztályzatainak matematikai átlaga adja ki. Azonban nem csak az osztályzat a fontos, hanem az is, miként tudja a leendő táncművész meggyőzni az együttesvezetőt, hogy ő az, akivel a jövőben erősíteni szeretné a tánckarát.

A Magyar Táncművészeti Egyetem végzős néptáncművészei  – a vezető oktatók véleménye alapján – ebben idén jól állnak. Nem az a kérdés, hogy lesz-e helyük a táncművész pályán, talán csak az, hogy az elképzelések találkoznak-e a valós ajánlatokkal. A vizsgabizottság ugyanis lehengerlőnek találta a szinte már előadásként összeállított vizsgafeladatokat, a színpadi produktumokat. A végzős táncművészek szakmai értékelése a rengeteg pozitívum elhangzása mellett építő kritikákkal is segítette a hallgatók további fejlődését, munkáját. Azért, hogy a végső megmérettetés, az államvizsga gyakorlati része, vagyis a koncertvizsga a Nemzeti Táncszínházban június elején a lehető legmagasabb színvonalon sikerüljön.

Hortobágyi Gyöngyvér, vélhetően az MTE minden oktatója nevében fogalmazott a vizsgát követően, amikor elmondta:

„Kívánjuk mindenkinek, találja meg az életben a boldogságát és szakmai sikerét a megálmodott együttesében.”

A Mesterek és a zongorakísérők közös munkája, és természetesen a hallgatók által befektetett energia hozta létre a remek vizsgát. Az előadás betanításában és a közös munkában részt vett:

Klasszikus balett:

Brieber Éva, zongorakísérő: Takács Nóra

Csillag Pál, zongorakísérő: Sipos Ivetta

Emelés:

Csillag Pál, zongorakísérő: Takács Nóra

Modern tánctechnika:

Kelemen Dorottya, Topolánszky Tamás

Néptánc:

Appelshoffer János, Rémi Tünde, Ónodi Béla, Végső Miklós, Hortobágyi Gyöngyvér.

A táncművész szak néptánc szakirány képzés a hivatásos táncművész pályára készít fel. A szak elsősorban a felsőfokú tanulmányokra előkészítő képzésre épül. Becsatlakozási lehetőség, azok számára biztosított, akik a felvételi követelményekben előírt technikai, gyakorlati készséggel rendelkeznek. A képzés háromévente indul.

Részletek ITT 

Megszakítás