Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Újabb fesztivál meghívás 

By 2022.09.09.No Comments
A Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé után most a Pécsi Nemzeti Tánctalálkozó,  a táncszakma évente megrendezett fesztiválja hívta meg a “Mit mondhat el rólunk a mozdulat?…” tantermi mozgásos foglalkozást, amelyet Lőrinc Katalin vezet. Az eseményen természetesen nem csupán az MTE-t képviselő növendékek, több vezető oktatónk is részt vesz.

A bevezetőben említett programot a Harangozó Gyula-díjas Lőrinc Katalin vezetésével az MTE Táncművészképző modern szakos hallgatói játsszák együtt iskolásokkal. Ezúttal két, eltérő életkorú és érdeklődésű pécsi osztállyal is, szeptember 19-én hétfőn, 15.00 és és 16.00 órakor. Helyszíne a  Pécsi Nemzeti Színház által rendelkezésére bocsátott Trezor Rendezvényház, ahol a fesztivál szakmai programjait tartják meg.

 

Ha már program:
A pécsi táncünnep idén is számos műfajból kínál válogatást. Öt nap alatt nyolc professzionális társulattal találkozhat a táncrajongó közönség. A Pécsi Balett nagyszínpadi bemutatójára hagyományosan a Tánctalálkozó keretein belül kerül sor, újra itt lesz a Győri Balett és a Szegedi Kortárs Balett, és persze nem marad el a néptánc sem, sőt!

Szeptember 16-án, pénteken 19.00 órakor a hazai táncszcéna két kivételes, nemzetközileg is elismert alkotójának koreográfiáival indul a XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó. A Pécsi Nemzeti Színház kamaraszínházában újra egy este látható Bozsik Yvette és Frenák Pál társulata! A Bozsik Yvette Társulat legújabb, Bohóc kerestetik című produkcióját hozza el Pécsre. A felnőtteknek szóló darab a Nemzeti Táncszínház felkérésére, a világhírű román-francia író, Matei Visniec groteszk drámája nyomán készült. A főszerepben: Bozsik Yvette és Vati Tamás.

FrenÁk Társulat méltán híres Twins című előadása a tánc nyelvén mesél az ikerlét mélyebb rétegeiről. Két táncos, két maszkos figura, hol iker-bábuként, hol iker-testvérként keresik az egység, az összetartozás, az elszakadás, az egyedüllét és a magány állapotait. Előadják: Esterházy Fanni és Maurer Milán.

Szeptember 17-én, szombaton, a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínházában mutatja be a Pécsi Balett a Zorba című táncjátékot. Mikis Theodorakisz Zorba című balettjének színrevitelével a Pécsi Balett az elmúlt két évtizedben létrejött karakteres arculatát, a modern megjelenítésű közönségbarát előadások tematikáját folytatja. Az előadás különlegessége, hogy a koreográfia a modern tánc és a néptánc ritkán használt fúziója. A rendező-koregráfusok: Juhász Zsolt és Zachár Lóránd.

Vasárnap a néptáncé a főszerep! 17.00 órakor a kamaraszínházban a Kárment adja elő a Varidance TársulatVári Bertalan táncművészei Karavan Família élő muzsikájára járják vérpezsdítő, virtuóz cigánytáncaikat, egy humorral átszőtt felejthetetlen estét ígérve. Ezt az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk! Ugyancsak vasárnap, 19.00 órakor a nagyszínházban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes legújabb, Toborzó című nagyszabású  produkcióját láthatják a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, valamint a Honvéd Férfikar előadásában. Rendező: Zsuráfszky Zoltán, társrendező: Zs. Vincze Zsuzsa.

Szeptember 19-én hétfőn a Budapest Táncszínház hozza el legújabb, Lisztmánia című, humoros táncelőadását. Koreográfus: Zachár Lóránd.

A 2022-es Pécsi Tánctalálkozót a Győri Balett és a Szegedi Kortárs Balett közös estje zárja. A Győri Balett Lukács András The Waves című koreográfiájával érkezik, a Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás Vadak című darabját mutatja be.

 

Megszakítás