Skip to main content
Hírek

50 éves a táncházmozgalom

By 2022.01.31.június 19th, 2022No Comments

Tavaszi programjait ismertető sajtótájékoztatót tartott a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete. Kocsis Miklós igazgató több fontos téma melllett kiemelte, az idén ötvenéves táncházmozgalmat konferenciával ünneplik.

Ötven évvel ezelőtt, 1972-ben indult útjára a magyarországi táncházmozgalom, amelyről idén tucatnyi rendezvény, köztük a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) által szervezett konferencia is megemlékezik – hangsúlyozta a hétfőn tartott sajtótájékoztatón Kocsis Miklós, az MMA MMKI igazgatója.

Mint ismert, 1972. május 6-án újfajta szórakozási forma indult el a Liszt Ferenc téri Könyvklubban: négy vezető táncegyüttes összefogott, hogy olyan mulatságot hozzon létre, amilyet azelőtt csak az erdélyi, mezőségi Széken láttak. Mára ez a „szórakozási forma” mozgalommá vált, ám jelentőségéből és szépségéből, izgalmasságából semmit sem veszített. Kocsis Miklós szerint a táncházmozgalom egészen élő, sőt létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

A Pesti Vigadóban február 2-án rendezett konferencián egyebek mellett fény derül arra is, miként él napjainkban. A szimpóziumon Sebő Ferenc, énekes, dalszerző, népzenekutató, az MMA levelező tagja, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója többek közt a népzene előadásának stíluskérdéseiről tart előadást. Berecz István táncos, koreográfus, az MMA művészeti ösztöndíjprogram ösztöndíjasa A Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos-vetélkedő szerepét mutatja be a hagyományos műveltség társadalmasításában.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részletes program és a regisztráció ITT érhető el.

Az eseményt élőben is követhetik a kutatóintézet a YouTube-csatornáján.

Megszakítás