Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

A 70 éves Fügedi János köszöntése

By 2023.09.13.No Comments

Szép ünnepséggel köszöntötték a Magyar Táncművészeti Egyetem vezetői, munkatársai dr. Fügedi Jánost, az MTE egyetemi tanárát 70. születésnapja alkalmából.

Az egyetem Ifj. Nagy Zoltán színháztermében tartott köszöntés során a Magyar Táncművészeti Egyetem Tánctudományi Kutatóközpontja és a Hagyományok Háza meglepetésköszöntéssel, néptáncelőadással és két kerekasztal-beszélgetéssel készült a jeles nap megünneplésére. (VIDEÓ ITT)

Fügedi János 1987 óta tanít az intézményben, s párhuzamosan tudományos főmunkatársa a Zenetudományi Intézetnek. Fő szak-, illetve kutatási területe a kinetográfia, az ehhez kapcsolódó pedagógia, a táncelemzés, motívumkutatás. Tanított az ELTE Néprajz Tanszékén vendégtanárként, vezetett sikeres gyűjtőutakat Erdélybe, 2005-től alelnöke a Lábán Kinetográfia Nemzetközi Tanácsa (International Council of Kinethography Laban) nemzetközi szervezetnek, elnöke az MTE Tudományos Tanácsának, 2023. március 1-ig. A Magyar Táncművészeti Egyetem modellváltozásával összhangban a Tánctudományi Kutatóközpont struktúrája is megváltozott. 2021. augusztus 1-től önálló igazgatással kezdte meg működését dr. Fügedi János egyetemi tanár vezetésével. Napjainkban dr. Lanszki Anita, a Magyar Táncművészeti Egyetem docense vezeti a Tánctudományi Kutatóközpontot.

Fotó: Csillag Pál

Az összejövetelen Fodorné Molnár Márta, egyetemi tanár, az MTE rektora a következő köszöntőt mondta az ünnepeltnek és az egybegyűlteknek.

„Fügedi János villamosmérnökként tervezte el az életét, de hála istennek és a Bihari Táncegyüttesnek, figyelme a néptánc felé fordult. Szerette a táncot, de egy idő után a színpadi megjelenést felváltotta a számára izgalmasabb tudomány. Szentpál Mária a táncjelírás nagy anyja meglátta benne azt az analizáló és szintetizáló képességet, ami elengedhetetlen, hogy valaki otthonosan mozogjon a mozdulatelemzés és kinetográfia tudományban. János erre a bizalmat és persze az hozzátartozó ismereteket a habitusából adódóan komolyan vette, és tudása legjavát nyújtotta. Nagyon hamar átkerült a néptánc elméleti oldalára, azóta is folyamatosan tágítja határait. 1987-ben, amikor a Zenetudományi Intézetben is elkezdte tudományos tevékenységét, azzal párhuzamosan intézményünkben, Lányi Ágostontól átvette a stafétát. Azóta is rendületlen türelemmel, szívóssággal és szigorral oktatja a táncjelírás tárgyat a néptáncos hallgatóknak, mert meggyőződése, hogy a táncpedagógusok, táncosok  fejlődéséhez, pallérozottságához, táncos intelligenciájához hozzátartozik e jelrendszer ismerete. Az évek során oktatói attitűdje is folyamatosan változott. Célja volt, hogy a hallgatók önmaguktól jöjjenek rá, hogy milyen fontos a saját fejlődésük és tanulásuk szempontjából ez tárgy. Előrelátásának köszönhetően oktatói utánpótlásra is gondolt Oláh Nóra személyében, aki a művészképző táncművész szakán végzett 2020-ban.”

Boldog születésnapot, jó egészséget kívánunk dr. Fügedi Jánosnak!

Megszakítás