Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Dido és Aeneas a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak közreműködésével

By 2022.11.05.november 7th, 2022No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói is szerepelnek az Opera premierdarabjában, a
Dido és Aeneasban. Az előadásról és az Operával történő együttműködésről Kalmár Attilát, az MTE Moderntánc és Színházi Tánc Tanszékének vezetőjét kérdeztük.


Egy gyorsan érkező és nagyon intenzíven ható szerelem akár pusztító erejű is lehet – ezt a folyamatot engedi szabadjára a színpadon Barta Dóra az Opera legújabb premierdarabjában a Dido és Aeneasban. A beavató színházi jellegre hangolt előadásban Henry Purcell barokk zenéje, a tánc, az ének, és a cselekmény mély lélektana összművészeti alkotásként jelenik meg az Eiffel Műhelyházban.

Az előadásban a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói is közreműködnek:

Fotó: opera.hu

Agárdi Márk, Dávid, Csató Málna, Farsang Karina Viktória, Győrfi Erik, Hege Anna, Kopiás Konrád
Lukács, Köhler Kitti Noémi, Lévai Barnabás, Lovas Emma Róza, Molnár Csenge, Ordasi
András, Puczkó-Smith Levente, Radványi Fanni, Rozsovits Johanna és Szénási Dolli Kata.

Kalmár Attila, az MTE tanszékvezetője így összegezte az előadást és az együttműködést:

“Az Operával kötött együttműködési megállapodás alapján a Magyar Táncművészeti Egyetem táncművész és színházi tánc szakirányos hallgatói rendszeresen szerepeltek – a Lázár Ervin Program ernyője alatt megvalósuló – a sikeres Dido és Aeneas darabban. A fiatal közönség számára készült beavató előadás, Barta Dóra rendezésében és koreográfiájával került színre, aki nagyon magas színvonalon megvalósuló előadást hozott létre, amelyben hallgatóink szinte végig színen voltak. Az általam megtekintett előadás során öröm és büszkeség volt látni, hogy hallgatóink milyen felkészülten és professzionálisan oldották meg a rájuk bízott feladatot. Úgy gondolom, mind a próbafolyamat, mind az előadásokon való részvétel hozzájárult szakmai fejlődésükhöz, így még sokoldalúbb tudással és színpadi tapasztalattal fognak rendelkezni képzésük végére. Barta Dóra neve garancia volt arra, hogy olyan minőségi munkafolyamat részesei lesznek, amely mind technikai, mind művészi tudásukat gyarapítani fogja. Külön köszönet illeti Dórát azért is, hogy bizalommal, odafigyeléssel és az egyetemi elfoglaltságaikat figyelembe véve, rugalmasan megtervezett próbarendben dolgozott hallgatóinkkal. Fontos megemlíteni, hogy az Opera művészeti menedzsmentjével is igen gördülékenyen tudtunk együttműködni, amit szintén nagyon köszönünk.

Összességében tehát hallgatóink színvonalas előadás- sorozat részeseiként  olyan színpadi tapasztalatra tettek szert, amely számukra is meghatározó élmény marad.”

Az előadások időpontjai a Magyar Állami Operaház honlapján találhatók.

Megszakítás