Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Szőnyi Nóra az Opera Örökös Tagja lett

By 2022.11.04.november 7th, 2022No Comments

Új Örökös Tagjai köszöntésével és saját alapítású díjainak átadásával emlékezett meg szerdán a Magyar Opera Napjáról és a Balett Világnapjáról a Magyar Állami Operaház.

Az Operaház elmúlt ötéves felújítását követően a dalszínház saját tervei alapján hozta létre Medgyaszay terem néven új, 430 m2-es multifunkcionális rendezvényterét. A helyiség névadója az épület 1912-es átalakítását vezető, ekkor még pályája elején járó fiatal építész, a később a vasbeton magyar atyjaként is ismertté vált Medgyaszay István, aki az Andrássy úti front felöli tetőzet fedélszékében betonoszlopok beépítésével hozta létre azt a teret, ami több mint száz éven át jelmezraktárként működött. Az átadás alkalmából köszöntőt mondott Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

A Balett Világnapján elsőként Szőnyi Nóra Liszt-díjas balettművész, érdemes művész, a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatója vehette át a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja-címet igazoló oklevelet. Szintén az OPERA legrangosabb elismerésében részesült Sümegi Eszter Kossuth-díjas operaénekes, érdemes és kiváló művész, akinek az előadásában a terem fizikai és akusztikai felavatásaként a résztvevők meghallgatták Wagner Tannhäuser című operájából a Csarnokáriát (zongorán kísért: Szennai Kálmán). A Posztumusz Örökös Tag-oklevelet Horváth Bálint operaénekes érdemes művész nevében özvegye, Mészöly Katalin vette át, míg Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző és kiváló művész nevében özvegye, Kodály Zoltánné, egy későbbi időpontban veszi át az elismerést. Az örökös tag-oklevelek Katona Lászlóné kalligráfus művész alkotásai.

A Magyar Állami Operaház Örökös Tagjainak elnöke, Szinetár Miklós, aki személyesen nem lehetett jelen az ünnepségen, mivel Varázsfuvola-rendezése épp Japánban vendégszerepel, videóüzenetben köszöntötte az új tagokat, és kifejezte örömét, hogy idén bővült a tagság: úgy választhattak új művészeket köreikbe, hogy az elmúlt év során senkit nem vesztettek el.

 

 

Megszakítás