Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

HOLNAP! Filmmel emlékeznek Neumann Ilona táncművészre

By 2023.06.06.június 8th, 2023No Comments

Film készült az operaház egykori balettművészéről, balettmesterről és tánctörténészről, Neumann Ilonáról. A film premiervetítése a Magyar Táncművészeti Egyetem színháztermében (Columbus utca 87-89.), június 7-én lesz délután 3 órakor. A belépés ingyenes, regisztrációt nem igényel.

Kevés pedagógusról készül emlékfilm. Neumann Ilona táncművész, az Operaház egykori balerinája, balettmester és tánctörténész olyan pedagógus volt, akinek személyisége és léte, egy ideje sajnos hiánya emlékfilmért kiállt. Ha ez a film, ahogy eredetileg tervbe volt véve, szerencsésebb módon még életében készül el, portréfilm lehetett volna, így sajnos emlékfilm lett. Persze portré ez így is, egy foghíjas, innen-onnan fényeket felvillantó, szívvel, szenvedéllyel teli portré egy végtelenül szenvedélyes művészről, azzal a különbséggel, hogy egy ember halálával már sokkal kevesebb eszköz áll a készítők rendelkezésére, mert pont az hiányzik, ami él.

Ha Ilus mesternőről életében készül el ez a film, bizonyára zavarba jön, hisz a művészet iránti szenvedélyes rajongása, a tánc iránti, semmihez sem fogható alázat, a nyugodtsággal párosuló folyamatos vibrálás, a hihetetlen precizitás és maximalizmusra törekvés mellett a szerénység is sajátja volt – mondta el a film egyik készítője, Kozár Alexandra újságíró, lapunk korábbi munkatársa, egykori tanítvány.

Az Ilus Mesternő, Hommage à Neumann Ilona balettművész című filmet készítői, Sebők György szerkesztő-operatőr, Kozár Alexandra újságíró, Máthé Andrea ötletgazda, művészetfilozófus jegyzik, a háromból ketten Ilus mesternő egykori tanítványai.

Neumann Ilona pici gyerekkorában jelentkezett az Állami Balettintézetbe, többször mesélte a történetet, ahová sok száz gyerek közül választották ki. Édesapja az X-es származása okán az esélytelenek nyugalmával vitte el a mozgékony, táplálkozási problémákkal küzdő kislányt, gondolva, a rendszeres mozgás, terhelés majd az evést is szabályozza. Ám a néhány éves korától fogva táncoló kislányt az édesapa legnagyobb döbbenetére azonnal felvették, az intézetet végigjárta, végzéskor pedig, ahogy az akkor még lenni szokott, egyenes útja vezetett a Magyar Állami Operaházba, ahol aztán a táncirodalom nagy klasszikusait mind végigtáncolta.

Táncművészi karrierje mellett nagyon hamar tanítani kezdett, ő tanította s fedezte fel például a filmben is szereplő Volf Katalint, minden idők egyik legcsodálatosabb balettművészét, tartott nemzetközi kurzusokat, tanított profikat és lelkes amatőröket, mindig ugyanazzal a maximalizmussal, ugyanazzal a nyitottsággal, profizmussal és lelkesedéssel.

Az emlékfilmben kollégái, tanítványai és színművész fia, Székhelyi Dániel színész megható portrét rajzolnak róla.

A film premiervetítése a Magyar Táncművészeti Egyetem színháztermében (Columbus utca 87-89.), június 7-én lesz délután 3 órakor. A belépés ingyenes, regisztrációt nem igényel.

Megszakítás