Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Jó szereplés a European Ballet Grand Prix-n!

By 2024.02.10.február 19th, 2024No Comments

Három dobogós helyezéssel, egy a dobogóról éppen lemaradó negyedik pozicióval valamint két nyári kurzus részvételi lehetőséggel zártak a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói az Európa Balett Nagydíjon. Az Egyetem mind a hat résztvevője a legjobb 10 között végzett az osztrák fővárosban rendezett versenyen.

Az Európai Balett Nagydíj egy 2017 óta Bécsben megrendezett nemzetközi balettverseny 7-26 éves táncosok számára, amelyet Simona Noja-Nebyla és Boris Nebyla, a Bécsi Állami Operaház egykori vezető és szólótáncosai alapítottak. A versenyen a Magyar Táncművészeti Egyetem hat hallgatója vett részt, Oláh Zoltán egyetemi tanár vezetésével.

A résztvevők:

Papp-Fekete Réka (V. évfolyam, mestere: Fodorné Molnár Márta, Végh Krisztina), Nakos Míra (V. évfolyam, mestere: Fodorné Molnár Márta, Végh Krisztina), Kosaras Boróka (VI. évfolyam, mestere: Kövessy Angéla), Anastasia Dokic (VII. évfolyam, mestere: Kazinczy Eszter), Iza Fasun (VII. évfolyam, mestere: Kazinczy Eszter) és Balogh Márton (IV. évfolyam, mestere: Dorkó Edina).

A sok kategória miatt a verseny egyfordulós volt, annak alapján állapították meg az eredményket. Az MTE hallgatói csütörtökön léptek színpadra és a fellépések jól sikerültek. Ennek alapján a pénteki eredményhirdetésén kiderült, hogy több remek eredményt könyvelhettek el hallgatóink.

Tini korcsoport:

  1. Nakos Míra (mestere: Fodorné Molnár Márta, Végh Krisztina)

Junior korcsoport:

  1. Anastasija Dokic (mestere: Kazinczy Eszter)
  2. Iza Fasun (mestere: Kazinczy Eszter)

Itt Kosaras Boróka 4. helyen zárt (mestere: Kövessy Angéla).

Kosaras Boróka és Balog Márton Nyári Intenzív Kurzus részvételt nyertek Portugáliába, Algarve-ba.

Anastasija Dokic részvételi lehetőséget nyert a 2024 júliusában Zágrábban megrendezésre kerülő Nemzetközi Balettversenyre.

Összesítésben a pontszámok alapján mind a hat versenyen induló diákunk a TOP 10-ben zárt!

Oláh Zoltán, Kossuth-díjas balettművész, egyetemi tanár így értékelt.

„Másodszor kísértem el hallgatóinkat a bécsi versenyre, így fel tudtam készíteni a gyerekeket arra, hogy mire számíthatnak. A European Ballet Grand Prix egy jól szervezett, kiszámítható verseny. Nem volt külön balettóra, én tartottam nekik a bemelegítést, de a gyerekek fel tudtak készülni a fellépésre. Eleve sok kategória van és minden kategóriából van amatőr és profi , így a verseny egyfordulós volt. Mi természetesen a profik között indultunk. Az eredményeink jók, de ami emellett nekem és több külföldi mesternek is feltűnt, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak színpadi teljesítménye mennyire erős. Úgy éreztem, ez egy kiváló visszajelzés. Sokszínű képzést adunk, és a hallgatóink minden kivagyiságtól, hivalkodástól mentes előadásmóddal lépnek színpadra. A technikájuk is erős, de emellett nagyon komoly a művészi jelenlétük a színpadon és képesek sokszínűen táncolni. Ezt sokan észreveszik, el is mondták nekem, ami jól esett. Ami még fontosabb, a gyerekek jövője szempontjából ígéretes az érzékeny előadásmód, az árnyalatok és a stílusbeli gazdagság a szólóikban.  Látszik rajtuk az ízlés és valóban sokkal közelebb vannak a felnőtt szinthez, mint a kezdőhöz.”

Gratulálunk a díjazottaknak és felkészítő mestereiknek!

Megszakítás