Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Képesítő vizsga: Itt vagyunk, érkezünk, számoljatok velünk!

By 2024.02.07.No Comments

Az év egyik legfontosabb eseményét, vizsgáját teljesítették sikerrel a Táncművész szak Színházi tánc szakirány végzős hallgatói. A vizsgakoncert persze még hátra van, meg addig rengeteg munka és gyakorlás, de a január végi képesítő vizsga az oktatók, a mesterek és a szakma felé is egy üzenetértékkel bíró jelzés: Itt vagyunk, érkezünk, számoljatok velünk!

Szerencsére pont ezt az erős szakmai üzenetet sikerült előadásukkal megfogalmazniuk a hallgatóknak, mert kiválóan bizonyították, nem véletlenül tanultak eddig a Magyar Táncművészeti Egyetemen. A képesítő vizsga ugyanis a mesterek, a szakma, az együttesek jelenlévő képviselői szerint is remekül sikerült. Mindez azért fontos, mert az Egyetem elvégzése után várhatóan a hallgatók jelentős része, várhatóan mindenki el tud helyezkedni a szakmában.

Fotók: Csillag Pál

A vizsga programját a Modern Tánc és Színházi Tánc Tanszék vezetője, Kalmár Attila Harangozó-díjas egyetemi docens állította össze, aki köszönettel kezdte összefoglalóját:

Köszönetet kell mondjak az évfolyamot felkészítő kollégáimnak, továbbá minden olyan kollégának, akik segítették a munkánkat, a technikusoktól kezdve, a tanulmányi osztályon keresztül a jelmeztárig, valamint őszintén gratulálok minden végzős hallgatónak.”

A képesítő vizsgán, amelyre az MTE ifj. Nagy Zoltán színháztermében került sor természetesen minden műfaj megtalálható volt.  A hallgatók a klasszikus balettal kezdtek, amelynek balettmestere Végh Krisztina Harangozó-díjas érdemes és kiváló művész, egyetemi docens, a zongorakísérő pedig Klement Karola művésztanár volt. Ezt követte a Modern és kortárstánc fellépés, amelyen Hajszán Kitti művésztanár, mester dolgozott a hallgatókkal.

A szünetet követően a Néptánc dobogtatta meg a szíveket, itt Lengyel Szabolcs koreográfiájának felhasználásával Juhász Zoltán Harangozó-díjas főiskolai docens és Oláh Nóra művésztanár segítette a fiatal táncművészek munkáját. A swinget Bokor Attila mesteroktató, a modern társastánc fellépést pedig Kósa Roland és Baráth Károly művésztanárok segítették. Volt hip-hop, amiben Radóci Lilla óraadó oktató dolgozott és színházi tánc, ahol a mester Barna Mónika címzetes egyetemi docens, mesteroktató volt.

Talán ebből is látszik, hogy egy erős programot teljesítettek a hallgatók. A vizsgát Kalmár Attila így értékelte.

A táncművész szak színházi tánc szakirányán indított képzésnek ez a második végzős évfolyama. A képesítővizsgáról kapott visszajelzések megerősítettek abban, hogy azok a törekvéseim, amelyeket ennél a képzésnél igyekeztem megvalósítani, sikeresek voltak. Öröm volt látni, hogy a hallgatók számos tánctechnikában, stílusban és műfajban magasszintű tudás birtokában vannak. Úgy gondolom, kiváló oktatói gárda dolgozott az évfolyammal, akik ízléses és magas színvonalon megkomponált koreográfiáikkal egy nagyon nagy tetszést és elismerést aratott képesítővizsgát hoztak létre a hallgatókkal együttműködve. Jó érzés tanúja lenni annak, ahogy ezek a még kamaszként hozzánk került növendékek, hogy válnak magabiztos, szárnyaikat bontogató művészekké. Természetesen a vizsga után sem állt meg az élet, most éppen Rácz Sándorral dolgozunk, aki Bécsből érkezett és a Chorus Line nyitó jelenetét tanítja be, valamint egy Bob Fosse stílusát idéző koreográfiát készít a hallgatók számára, amelyet majd a június eleji Vizsgakoncerten mutat be az évfolyam. Most következik tehát talán a legizgalmasabb szakasz, amelynek a végén rátesszük a habot a tortára.”

Gratulálunk a hallgatóknak és felkészítő mestereiknek a sikeres vizsgához!

 

Megszakítás