Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Nagy lépés a Kiskalózzal! Párosinterjú Dobra Jankával és Kökény-Hámori Kamill-lal

By 2024.06.04.június 6th, 2024No Comments

A hétvégén Dobra Janka és Kökény-Hámori Kamill főszerepet táncolt az Opera Kiskalóz című előadásában. A Magyar Táncművészeti Egyetem két tehetséges végzős klasszikus balett hallgatója már tavaly szerződést kapott az Opera balettegyüttesétől, ami jelzi tehetségüket és az Egyetem képzési színvonalát. Már önmagában ez a tény is megérne egy beszélgetést a fiatal művészekkel, de nem lehet elmenni amellett sem, hogy Kamill és Janka jelenleg vizsgakoncertjükre készülnek. Nagyon feszes időszakban szántak időt erre a beszélgetésre, amit köszönünk!

Fotók: Csillag Pál

Aktív hallgatók vagytok a Magyar Táncművészeti Egyetemen, de főszerepet táncoltok az Opera előadásában, a Kiskalózban. Közben készültök tanulmányaitok lezárására, a június 11-i Nemzeti Táncszínházban, majd június 23-án az Operában látható előadásra. Hogy tudjátok összeegyeztetni az egyetemi munkát az Opera fellépéssel? 

(D.J.) Hatalmas öröm számunkra, hogy megkaptuk ezt a lehetőséget és nagyon hálásak vagyunk érte. Valójában nem volt nehéz dolgunk a próbafolyamat alatt, ugyanis betanító balettmesterünk, Radina Dace Mesternő nagyon nyitottan állt hozzánk és mindig az egyetemi elfoglaltságunkhoz tudtuk igazítani a próbákat. Természetesen ez egy elég sűrű időszak így a vizsgakoncert előtt, de a mindennapokban ez inkább motivációként hat.

(K.H.K.) Óriási lehetőséget kaptunk Solymosi Tamás igazgató úrtól, nagyon hálásak vagyunk érte. Szerencsére gördülékeny volt az egyeztetés és nagyon jó hangulatban teltek a próbák. Sokat dolgozunk, de annak mindig van értelme. 

Amikor egy éve megkaptátok, mit szóltatok a Magyar Nemzeti Balett és az Opera által kinált lehetőséghez és most mit gondoltok erről, hogy tulajdonképpen már megkezdtétek aktív balettművészi pályafutásotokat?  

(K.H.K) Először nem is tudtam elhinni, hogy szerződésajánlatot kaptam, azóta is hálás vagyok. Az, hogy már lehetőséget is kaptunk a szerepelésre, valóban hab a tortán.

(D.J.) Mindig is nagy álmom volt, hogy a Magyar Nemzeti Balett társulatában táncolhassak, így óriási öröm volt számomra, amikor Solymosi Tamás balettigazgató úr szerződést ajánlott. A végzős év nagy részét már szerződésajánlattal töltöttük és ez komoly motivációként hatott. Azért  is dolgoztam koncentráltan, hogy ott is helyt tudjak állni.  

Eközben készültök a vizsgakoncertre. Milyen lesz az előadás?

(K.H.K.) Három felvonásból áll. Az első felvonás egy Don Quijote összeállítás, ahol Basil szerepét táncolom, aki egy szegény borbély, de annál nagyobb a sármja, folyton flörtöl a lányokkal. A második felvonást különböző balettdarabokból és koreográfusok táncaiból állították össze a mestereink.

(D.J.) Az utolsó felvonás Lukács András Örvény című koreográfiája. Nagyon színes és szerintem izgalmas este lesz. Kihívás az egész évfolyamnak. Három részben fogjuk az elmúlt kilenc évben tanultakat megmutatni.

Fotó: Andrea P. Merlo

Ez egy lezárás. Hogy éltétek meg a Magyar Táncművészeti Egyetemen töltött éveket?  

(D.J.) Az egyetemen töltött kilenc esztendő tele volt kihívásokkal, lehetőséggel, de persze voltak nehéz időszakok és mélypontok is.

Nagyon hálás vagyok azért, hogy ilyen sok alkalommal tudtam színpadra lépni, illetve számos lehetőséget kaptam külföldi szereplésre, nemzetközi versenyekre, így rengeteg tapasztalatot gyűjthettem.

Az évfolyamunk nagyon összetartó csapat, mindent megosztunk egymással, együtt éljük meg a jó és rossz napokat. Bár nem vagyunk egy nagy évfolyam, de talán ettől is tudott ilyen szoros kötődés kialakulni közöttünk. 

(K.H.K) Sokan lemorzsolódtak az évek folyamán és most nagyon érdekes látni, hogy ki merre tart ezután a komoly közös munka után. Sokat tanultam itt a kitartásról, a szakmával szembeni alázatról.

Sok feledhetetlen emlék köt ezekhez a termekhez. A számtalan próba a mestereimmel, melyeken rengeteget tanultam. Meg persze az is, amikor teljesen egyedül gyakorolhattam. Az Egyetem szép teret adott a kreativitásomnak, soha nem felejtem az üres termeket, amikor egyedül gyakorolhattam bennük.

Hálás vagyok mindenkinek, aki akárcsak egy szóval, de segítette az utamat, a családomnak és azoknak, akik sokat jelentenek számomra.

Már beszéltetek róla, de végezetül kérhetünk még egy kis ajánlót? Szinte alig van már jegy, de azoknak is mondjátok el, akik már biztos, hogy ott lesznek: Miért érdemes megtekinteni a június 11-i Táncszínházban tartott és a 23-i, Opera előadásokat? 

(K.H.K.) A sok technikai kihívás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a szerepek mondanivalójának a kidolgozására, ami szerintem nagyon fontos a nézők számára is. Mindkét előadás igen színes repertoár szempontból, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a táncot.

(D.J) Véleményem szerint mestereink, Barna Mónika és Medvecz József igazán hozzánk illő számokat válogattak a vizsgakoncertre, így valóban sokszínű előadásra számíthatnak a nézők. Számunkra ez egy fontos nap, a mögöttünk álló kilenc év lezárása. Utoljára állhatunk közösen majd színpadon és nagy megtiszteltetés, hogy ez az Operaházban történhet.  

Köszönjük a beszélgetést!

Sok sikert és művészi kiteljesedést kívánunk a Magyar Táncművészeti Egyetem összes végzős hallgatójának.

 

Megszakítás