Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Nagy Táncválasztó az MTE-n: A férfi táncosok szerepe is fókuszba kerül

By 2023.08.23.No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetemen szeptember 9-én kerül sor a Nagy Táncválasztóra. Az egyetem campusán az érdeklődők táncházakban, bemutató órákon és kerekasztal-beszélgetések keretein belül ismerkedhetnek meg a táncművész hivatás szépségeivel és Magyarország első számú táncművészképző intézményének világszerte is egyedülálló képzési programjával.

Alig ért véget az MTE hihetetlenül sikeres nyári kurzusa (VIDEÓ az HDU Summer Course eseményről), már mindenki előre tekint, többek közt a tanévre, a Gólyanapra és természetesen a Nagy Táncválasztóra.

Brieber Éva, az MTE Klasszikus Balett Tanszékének vezetője és mesteroktatója szeret a gyerekekkel, hallgatókkal dolgozni. Éppen ezért nagy átéléssel beszélt arról, milyen hatással lehet a Nagy Táncválasztó a gyerekek életére és rajtuk keresztül az egyetemre is. A kiváló oktató szerint a táncművész hivatás és életpálya sokszor rögös, de a sokak elképzelésével ellentétben valóban gyönyörű pályaívet biztosít, emellett a fiú és férfi táncosok jelentőségére is kitért.

Fotó: Andrea P. Merlo

„A Nagy Táncválasztó lehetőség egymás megismerésére és számunkra az aktuális visszajelzések mellett az utánpótlás fellelése miatt is fontos. – kezdte a mesternő – Manapság nem divatosak azok a foglalkozások, amiért rengeteget kell dolgozni, de ez senkit ne rettentsen el, mert bőven van, ami kárpótolja a gyerekeket a nehézségelért.”

Brieber Éva szerint sok szülő és gyerek tart a balettől, ezért fontosnak tartja kiemelni, hogy a klasszikus balett minden hivatásos profi tánc alapja. A mesternő szerint nem valós az a kép, ami kialakult a klasszikus balettről, így a Táncválasztó célja többek között az is, hogy eloszlassa a tévhiteket.

Fotó: Csillag Pál

„Megpróbáljuk elérni, hogy ne ijedjenek meg a klasszikus balett-tól a gyerekek, mert mindegy, melyik műfajt választják, a tánc öröme mindegyikben közös. A Táncválasztó nem „klasszikus balettválasztó”, de miután sokan, akik már eleve táncolnak valamilyen másik műfajban, eljönnek, esetleg kipróbálják a klasszikus balettot, rájönnek, hogy tulajdonképpen ez nem is az, mint ami az ő képzeletükben élt. Így pedig tisztázódnak a félreértések, a szülőkben éppúgy, mint a gyerekekben.”

A mesternő elárulta, rengetegen meglepődnek, hogy férfiak is űzik ezt a hivatást, pedig nagyon fontos a szerepük a táncművészetben. Éppen ezért az egyik kerekasztal-beszélgetés témája a „Férfiak a balettművészetben” címen zajlik majd szeptember 9-én.

„Itt, ezen az aktuális és izgalmas beszélgetésen a férfi táncos szerepe, jelenléte lesz fókuszban. Azt hiszem, hogy sokan ebben a témában nem látnak teljesen tisztán. Nincs ebben a témában egy pontos kép előttük, ezért fontos hangsúlyozni, hogy a férfi táncos nélkülözhetetlen a balettművészetben, ugyanúgy, mint a néptáncban és azt is, hogy nem kell ettől a szerptől megijedni, mert egy teljes életen át tartó lehetőséget, hivatást kínál.”

Fotó: Csillag Pál

Az MTE mesteroktatóját arról kérdeztük, kinek ajánlaná a Nagy Táncválasztót, melyre úgy felelt, tulajdonképpen mindenki számára érdekes lehet, akit a színház, a színpad bármilyen vonatkozásban érdekel.

„Nemcsak azoknak ajánlom az egész rendezvényt, akik feltétlenül tánccal szeretnének foglalkozni. Aki egy kicsit is kedveli a színházat, annak varázsát, érdekli, mi történik a színpadon, a zene, a díszlet, a világítás, a színpadtechnika, és természetesen a tánc vonatkozásában, annak itt a helye. Minden hasonló érdeklődésű fiatal gyereknek meghatározó élményt nyújthatunk.

Az egyetem D épületében a gyakorlati bemutató órákon, workshopokon, számtalan táncstílussal ismerkedhetnek meg az érdeklődők és itt találkozhatnak majd Brieber Éva tanszékvezetővel is, aki várja az egyetemre érkezőket kiváló kollégáival együtt, szeptember 9-én.

Megszakítás