Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Rachel Beaujean: Kicsit olyan, mintha hazajöttem volna

By 2023.04.27.No Comments

Rachel Beaujean táncművész, a Holland Nemzeti Balett művészeti igazgatóhelyettese múlt héten a Magyar Táncművészeti Egyetemre látogatott, ahol tudásával és tapasztalatával segítette az egyetem hallgatóinak szakmai fejlődését. A nemzetközileg elismert és számos klasszikus balett produkciót színpadra álmodó balettművész elismerő szavakkal méltatta az egyetemen folyó szakmai és művészi munkát.

Beaujeant a szakmán belül senkinek sem kell bemutatni. A Hágai ​​Királyi Konzervatóriumban végezte tanulmányait, húsz éven át világszerte elismert balettművészként dolgozott. 1977-ben a Holland Nemzeti Balett társulatának tagja, 1981-től szólistája lett. Elsősorban Hans van Manen balettértelmezéseiről volt ismert, akinek hosszú évekig múzsája volt. Később, a holland együttes művészeti vezetőjeként többek között Ricardo Bustamantéval állította színpadra a La Sylphide és a Giselle saját verzióját a Holland Nemzeti Balett számára. Az ő nevéhez fűződik a Paquita és a Raymonda átdolgozott produkciója is, amely a Holland Nemzeti Balett repertoárján folyamatosan szerepel. Tagja a Holland Táncfesztiválnak, valamint a Toer van Schayk és a Hans van Manen alapítványoknak.

Hammerklavier próba a Magyar Táncművészeti Egyetem ifj. Nagy Zoltán színháztermében (Fotók: Csillag Pál)

Látogatása során a magyarországi táncoktatásról és az intézményben szerzett tapasztalatairól kérdeztük. A táncművész boldogan válaszolt a kérdésekre és elmondta, nagyon jól érzi magát hazánkban.

Hogyan telt a látogatása a Magyar Táncművészeti Egyetemen?

Pár napra érkeztem és nagy öröm volt számomra, hogy Nagy Tamás, az MTE Művészeti Tanácsának elnöke köszöntött, akivel nagyon sokáig voltunk kollégák Amszterdamban. Aradi Máriával is, aki színpadra állította ezt a balettet, amit itt közösen próbáltunk. Kicsit olyan érzés ez, mintha hazajöttem volna.

Ezt kihasználva megkérdezem, mi a véleménye az MTE-ről? 

Szerintem egy professzionális intézmény. Azonban nem csupán a tanításra gondolok, mert maga a campus is kiváló, ahol a szakmai munka és az elméleti képzés folyik és ahol engem tanárként elszállásoltak. A próbák az egyetem saját színháztermében folytak, ahol a diákok már “élesben” színpadi körülmények közt tudnak gyakorolni és készülni az előadásokra. Ez a csodás légkör és az egyetem adottságai megteremtik a megfelelő környezetet, hogy a fiatal művészek fejlődhessenek. Fantasztikus, hogy a diákoknak olyan helyet biztosítanak, ahol tényleg arra tudnak koncentrálni, amiért itt vannak. Nagyon inspiráló látni, ahogy az egyetem működik, alig várom, hogy megosszam az élményeimet amszterdami kollégáimmal.

Milyen tapasztalatai, benyomásai vannak a hallgatókról?

Jó látni, hogy a diákok ilyen magas színvonalon táncolnak. Láttam a Hammerklavier próbát, átfutottunk a lépéseken, a mozdulatokon és remekül teljesítettek a hallgatók, ami jó érzéssel tölt el, mert ehhez tudom azt a pluszt adni művészileg, amit pályafutásom során magam is tanultam.

Mi a véleménye a magyar diákok tehetségéről?

Most válnak profi táncosokká. Eleinte nem is gondolná az ember, hogy diákok, mert már most is magas szinten tartanak. Képesek kifejezni a művészetüket azzal, amit csinálnak és önállóan tudnak döntéseket hozni a mozdulatok kivitelezésénél, a mondanivaló megjelenítésénél. Végül is ez a cél! Ezt szeretnénk látni a művészekben, ahogy megosztják saját egyéniségüket és történetüket.

Köszönjük a világ egyik legelismertebb mesterének, balettművészének, hogy elfogadta a Magyar Táncművészeti Egyetem meghívását és tudásával, tapasztalatával segíti az MTE hallgatóinak művészi fejlődését.

Megszakítás