Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Pastorale – A mozdulatok költészete / Főszerepben a Magyar Táncművészeti Egyetem

By 2023.03.29.április 2nd, 2023No Comments

A Pastorale családi előadássorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. Az egyedi szerkesztésű, minden korosztálynak élményt adó Pastorale családi hangversenysorozat 2023-as nyitókoncertje „A mozdulatok költészete” címmel ezúttal a Magyar Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutatott be különleges zenei világot.

A teltházas, remek hangulatú és szakmai szinvonalú előadáson, Csányai Valéria vezényletével – többek között – olyan világhírű zeneszerzők darabjai kerültek műsorra, mint Vivaldi, Ravel vagy Erkel. A Pastorale-sorozat házigazdája Solymosi Tari Emőke Széchenyi-díjas zenetörténész volt. Az előadáson egyaránt gyönyörködhettek a nézők a Magyar Táncművészeti Egyetem balett, moderntánc és a néptánc szakirányain tanuló ifjú tehetségek előadásában. A március 25-i nyitóelőadásról Dr. Macher Szilárddal, az MTE oktatási rektorhelyettesével beszélgettünk.

Miért volt fontos a Pastorale előadás?

Minden közönség előtti megmutatkozás fontos, de a Pastorale előadások egy több, mint másfél évtizedes együttműködés és együtt gondolkodás eredményeként jönnek létre minden tanévben. A mostani különleges előadás volt, mert az egész műsort az MTE adta a Szent István Filharmonikusok kíséretével, Csányi Valéria értő vezényletével, és három szakirány is szerepelt. A balettművész hallgatóknak kevés lehetőségük van élő nagyzenekari kísérettel táncolni, viszont a pályájukon ez rendszeres lesz, így értékes tapasztalat volt mind a fiatalabbak mind a végzősök számára a mostani előadás.

Fotók: Mészáros Csaba

Mekkora munka volt emögött az előadás mögött?

A klasszikus balett szakirány végzős hallgatói két 7. évfolyamos társukkal kiegészülve először táncolták A bajadér Grand pas d’action című jelenetét, amely az egyik legbriliánsabb balettrészlet: csupa látványos és nehéz tánc, és közben a háttérben megbúvó intrika és szerelmi háromszög is izgalmas előadói feladat. A moderntánc szakirány hallgatóival két komoly műrészletet dolgozott ki Kulcsár Noémi koreográfus és mester: a Vivaldi Négy évszak Ősz részletét, valamint a mindig kivételes energiákat felszabadító Bolerot. A helyszínhez a legautentikusabb produkciókkal a néptánc szakirány szolgálhatott, hiszen egy Palotást és Bihari verbunkot adtak elő Molnár Ernő és Ónodi Béla koreográfiáival.

A zenekar mellett mennyit számít a közönség?

Minden produkció a közönségnek szól, értük van. A visszajelzésük pedig a fiatal balettművészek legközvetlenebb és legőszintébb kritikája és egyben motivációja is a további munkához.

A nagy méretű színpad szakmailag mit hozott magával?

A színpad egy nehéz terep volt, mert épített (ideiglenes) színpad volt, és a mélysége kevés volt a nagyszabású produkcióhoz, de a növendékek és hallgatók dicséretes profizmusról tettek tanúbizonyságot.

Milyen volt az előadás maga?

Nagyon jó hangulatú, a zenekartól kapott plusz energiákatól szárnyaló előadás volt. Színes, az iskolai képzés színvonaláról és változatosságáról is hiteles képet adó műsort állítottunk össze, ami messze nem iskolás, hanem felnőtt produktum volt.

Megszakítás