Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Szitt Melinda: „A tanítás a jövőnek szól”

By 2023.03.27.No Comments

Interjú Szitt Melinda egyetemi mesteroktatóval, az MTE Táncművészképző Intézet negyedik évfolyamos növendékeinek balettmesterével, évfolyamvezetővel. A mesternő március 15. alkalmával Magyar Arany Érdemkereszt elismerésben részesült. A Klasszikus Balett Tanszék mesteroktatóját, az EBS vezetőjét arról is kérdeztük, milyen módszerekkel terelgeti növendékeit a táncművészet rögös útján?

Kerüljön képbe az is, aki nem ismeri önt és a táncművészet valamint a pedagógia világát: Elmondaná, miként telik egy hete?

Nem unatkozom, mert az évfolyamvezetői teendőim és a próbák mellett délelőttönként a pedagógusképzőn is tanítok képességfejlesztés módszertant, angol nyelven klasszikus balett módszertant egy külföldi évfolyamnak. Tulajdonképpen az időm nagy részét az iskolában töltöm. A munkámat a hivatásomnak tekintem, amit a családom támogatása nélkül nehéz lenne megvalósítani. A munkám részéhez tartozik a szülőkkel való folyamatos kapcsolattartás, valamint a növendékeimmel az aktuális problémák, élmények megbeszélése.

Milyen a közös munka az évfolyamával?

A növendékeimmel minden nap több órát töltök és a közös munka sikere kölcsönös bizalmon kell, hogy alapuljon. Ennek a bizalomnak a kialakítására törekszem, ami egy kicsit hasonlít egy gyerek-szülő kapcsolathoz. Pontosan tudják, hogy minden értük van, róluk szól. Az évfolyamom bizonyos szempontból speciális, mert ez egy vegyes évfolyam, ami azt jelenti, hogy kilenc fiú és nyolc lány tanul az évfolyamban. Itt napi szinten meg kell felelni a gyerekeknek, folyamatos az elvárás felém és feléjük is, amit mentálisan is bírni kell. A cél az, hogy olyan táncművészek legyenek, akik minden szempontból, mindenhol megállják a helyüket. Természetesen, a napi gyakorlás sok türelmet és monotóniatűrést követel tőlük. A sikerélmény érdekében több apróbb cél elérésén keresztül vezet az út, amiért valóban közösen dolgozunk. A minőségi munka érdekében pedig, bizonyos napokon a fiúk megnézik a lányokat, illetve fordítva, erről jegyzetet kell készíteniük és előadni egymásnak, hogy abban a gyakorlatban mi volt a jó és szerintük min kell javítani. Ezáltál megtanulják megfogalmazni a látottakat és építő jelleggel szakmailag értékelni egymást. Ez a feladat elmélyíti a saját tudásukat is, valamint fejleszti a testtudatosságot.

És hol jelenik meg mindebben a szülő?

Nagyon fontos a szülő-gyerek-pedagógus háromszög, folyamatosan ebben dolgozunk. Szükség van a kölcsönös bizalomra, egy közösségre, ahol rögtön jelzek a szülőnek, amikor ő is kell ahhoz, hogy megoldjunk egy bizonyos problémát. Van olyan helyzet, ami már túllép azon, hogy a termen belül meg tudjuk oldani. Támaszkodom a szülőkre, ahogy a gyerekek is. 

Mit szeret a legjobban a szakmájában?

Mindent, mert nagyon szeretek tanítani. Főleg, amikor látom az eredményét. A tanításban a legszebb az, hogy hogyan találom meg az utat a különböző személyiségekhez. Ugyanis a végeredménynek egységesnek kell lennie. A gyerekek életét nagy mértékben befolyásolják a digitális tartalmak, illetve a koronavírus okozta bezártság. Ez utóbbi mindenki számára új élethelyzetet teremtett, de szerencsére szinte azonnal megoldottuk az otthoni gyakorlást. Elképesztő volt, ahogyan ezek a gyerekek minden nap három órát Zoomon keresztül gyakoroltak velem, amit a szülők támogatása nélkül nem tudtunk volna megvalósítani. Ez a helyzet is rámutatatott arra, hogy nyitottnak és sokoldalúnak kell lenni, hisz a gyerekek jövője múlik rajta. Ez a tanítás egyik kulcsa.

Az MTE falain kívül foglalkozik mással?

Elkezdtem egy doktori iskolát a Képzőművészeti Egyetemen, ahol a tánc és a tér kapcsolatával foglalkozom, hiszen a tánc is térben történik. Ez a fő témám, a fény és a mozgás. Ennek szimbolikájával is foglalkozom, illetve visszanyúlok Lábán Rudolfig. Ez egy teljesen más kaland, ugyanakkor van pedagógiai vetülete is, ami egy folyamatos megújulásra késztet.

Végezetül, gratulálunk a kitüntetéséhez! Miként éli meg pontosan?

Az első sokk vagy meglepődés után azt gondolom, ez egy elismerés és bizalom az egyetem részéről. Teszem a dolgom, ez eddig sem volt kérdés, és ezután is fogom, de nagyon meglepett és tiszta szívből örülök neki.

 

Dolmány Fanni

Megszakítás