Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Sikeres nagyváradi fellépés

By 2022.10.31.november 7th, 2022No Comments

Rövid és sikeres nagyváradi úton és fellépésen mutatták meg tudásukat a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói. A Szigligeti Színházban október 29-én, Tánc határok nélkül címmel léptek fel az MTE növendékei, akik a vendégszerető házigazdáknak köszönhetően az előadás előtt és után is remekül érezték magukat a városban.

Október 26-30. között a nagyváradi Szigligeti Színház immár ötödik alkalommal rendezte meg az Infinite Dance Festivalt, professzionális és amatőr társulatok seregszemléjét.

A Magyar Táncművészeti Egyetem is meghívást kapott a nívós eseményre. A majd 50 fős „társulatot” elkísérte Fodorné Molnár Márta, az MTE rektora, Brieber Éva, a Klasszikus Balett Tanszék vezetője és Lencsés Éva, a néptáncosokkal tartott Appelshoffer János és Rémi Tünde, miközben Czvikli Fanni művészeti menedzser helyettes is segítette a fellépést.

A villámturnén valóban szép és sokszínű előadást mutattak be az egyetem hallgatói: néptánc, klasszikus balett és modern tánc egyaránt szerepelt a programban, amelyben az V. évfolyamtól kezdve a végzősökig nagyon sokan színpadra léptek. Az előadásra október 29-én este került sor a Szigligeti Színházban, amely után Fodorné Molnár Márta, az MTE rektora külön is gratulált a sikeres fellépéshez.

Az előadás előtt azonban Nagyváradon, a városban is volt idejük és módjük körülnézni az MTE hallgatóinak és oktatóinak. Néhányan még a nagyváradi születésű Lőrinc György balettmester, koreográfus szülőházát is felkeresték, aki 16 évig volt az Operaház balettegyüttesének igazgatója és az emlékére alapította a Magyar Táncművészeti Egyetem a Lőrinc György-díjat.

Brieber Éva így összegezte a sikeres nagyváradi látogatást:

„Az előadás kiválóan sikerült. A bukaresti egyetem kortárs fellépése után következett a mi összeállításunk, amely nagy sikert aratott. A gyerekek még a lejtős színpadhoz is tudtak alkalmazkodni, ami nem könnyű feladat. Azonban nem csupán az estéről és az előadásról érdemes beszélni, mert már az első nap sok csodát láttunk. Lakatos-Balla Attila régész, történész várt minket a püspökségen, ahol rengeteg érdekességet megosztva a hallgatókkal körbevezetett minket. Hihetetlen jó előadás volt. Megtekintettük Szent László hermáját és sok minden mást is a középkori Magyarország egyik legnagyszerűbb épületegyüttesében.

A tárlatvezetést követően nagy meglepetésünkre, Böcskei László püspök úr várt minket és két olyan termet is megmutatott a gyerekeknek, amely a nagyközönség számára nem látogatható.  Vendégszerető és emlékezetes fogadtatásban volt részünk, amiért hálásak vagyunk.  

Ezt követően a Nagyvárad Táncegyüttes műsorát láttuk, Boldog békeidők címmel. Érdekes egyfelvonásos előadás volt, prózai részekkel. Másnap próbáltunk, majd a saját fellépésünk következett. Jól szerepeltek a gyerekek! Szeretnénk még megköszönni Czvikker Katalinnak, a színház menedzserének hihetetlen vendégszeretetét és Dimény Levente fesztiváligazgató rengeteg segítségét. Kiválóan érzetük magunkat, nagy sikerünk volt és a gyerekek tényleg minden elismerést megérdemelnek.”

Megszakítás